5 NAJBOLJIH BALKONSKIH BILJAKA

AKTUELNO | Pregleda: 415 | Autor:

Ako izaberete muškatle, dan i noć, kadificu, petuniju ili begoniju nećete pogrešitiRado biste svoj balkon ukrasili cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Kako bismo vam pomogli pri izboru, donosimo 5 vrsta balkonskog cveća koje uvek uspeva. Sada je vreme da ga posadite.


Muškatla
Muškatla je cvet koji je dobro poznat po otpornosti. Za rast joj je potrebno sunčano mesto, ali opet zaštićemo od direktonog sunca. Kako bi vam bolje cvetala potrebno je da stalno uklanjate požutele i uvele listove. Redovno je zalivajte, ali je potrebno da zemljište bude potpuno suvo pre sledećeg zalivanja.

Dan i noć
Ovaj cvet je veoma prepoznatljiv po specifičnom izgledu, petočlani cvet s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta. Postoji veliki broj vrsti različitih boja i kombinacija. Dan i noć može da uspeva na svakoj vrsti tla i svatlosti, jedino mu smetaju previsoke temperature.

Kadifica
Kadifica je jedno od najpopularnijih balkonskih cvetova, pre svega zbog toga što ne zahteva mnogo pažnje. Njen cvet traje tokom celog leta. Najbolje će rasti na sunčanom ili polusenovitom mestu, a takođe ćete mu produžiti životni vek ako redovno budete uklanjali uvele delove i često ga zalivali.

Petunija
Ovo je cvet koji najčešće možemo da vidimo na balkonima. Dolazi u mnogo boja i varijanti. Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito mesto kako bi preživela. Petunije negujte redovnim zalivanjem i prihranjivanjem koje sadrži nizak procenat azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvetale. Tokom dugog dela leta biljke treba da isečete na 20 cm od nivoa tla, dobro ih prihranite i ponovo će cvetati do jeseni.

Begonija
Takođe dolazi u mnogo boja i varijanti. Kako bi cvetala potrebno joj je sunčano ili polusenovito mesto. Zahteva redovno prihranjivanje, a između dva zalivanja budite sigurni da je zemlja skroz suva.Komentari