MED MANASTIRA BUKOVO POSEBAN I BLAGODARAN

14.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 2278 | Autor: | 0

Geografski položaj i okruženje pčelinjaka biljnim svetom omogućava pčelama savršene uslove za proizvodnju kvalitetnog "zlatnog nekatara"Još za vremena arhimandrita Hadži-Ruvima Okanovića, starešine manastira od 1913. do 1936. godine, pčelinjak u manastiru Bukovo bio je poznat kao primeran i dostojan svake pažnje. Arhimandrit Ruvim postaje predsednik pčelarskog udruženja i daje svoj doprinos unapređenju pčelarenja celokupnog negotinskog kraja.

Pcelinjak manastira Bukovo
Tokom 2012, posle višedecenijskog prekida, manastir Bukovo ponovo obnavlja svoje pčelarstvo. Tačnije, jula 2012. godine, za vreme uprave arhimandrita Ilariona, sadašnjeg episkopa timočkog, trudom i zalaganjem velikog donatora manastira, gospodina Bobana Todorovića, direktora TIR-a iz Bora, iz sela Krivelj na manastirski posed doneta su pčelinja društva. Košnice LR standarda postavljene su na gotovo idealnom staništu manastirske parcele, uz saglasnost i stručne konsultacije iskusnih pčelara iz Pčelarskog udruženja "Hajduk Veljko" iz Negotina. Monasi, ulažući nesebično svoju ljubav i znanje, čine da manastirski pčelinjak krene u dobrom smeru gajenja pčela.

Danas manastirsko bratstvo nastoji da oživi ono što treba da bude tradicionalno monaško poslušanje u manastiru Bukovo. U povoljnom prirodnom okruženju, trudom i zalaganjem bratstva i svih ljudi dobre volje, na manastirskom posedu ponovo je podignut pčelinjak. Zaštićen sa svih strana od jakog vetra, zakriljen uglavnom bagremovom i lipovom šumom u blizini malog potoka, ovako smešten pčelinjak omogućava pčelama da, skoro u idealnim uslovima, skupljaju polen.
- Ispred samog pčelinjaka redovno sadimo medonosnu biljnu kulturu faceliju, čiji med, u dobroj godini, bude visokog kvaliteta, a u planu je zasad biljnih kultura koje doprinose kvantitetu i kvalitetu meda. Ovakav geografski položaj i okruženje pčelinjaka biljnim svetom, pčelama pruža uslove za proizvodnju kvalitetnog meda. Strategija manastira je da pčelinjak predstavlja prirodni senzor iznad celokupne manastirske ekonomije, tako da su sredstva i lekovi kojim se pčele tretiraju prirodni - ističu u manastiru Bukovo.
Med sa manastirskog pčelinjaka uglavnom je bagremov i lipov, u kombinaciji sa facelijom i livadskim cvećem. U pojedinim godinama izdvaja se bagremov, dok se nekada dešava da bude više cvetnog meda. Redovna laboratorijska kontrola obavlja se kako na medu tako i na sudovima kojim se vrca med. Manastir poseduje sertifikat za prodaju meda na celoj teritoriji Republike Srbije, a prodaje se velikim delom i u manastirskoj prodavnici. U planu je i proizvodnja novih proizvoda zasnovanih na medu, u vidu kapi propolisa, melema, zatim saća i jezgrastog voća u medu.

Izvor Lekoviti med

Foto: manastirbukovo.org

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem