OTKRIJTE ŠTA BOL U RAZLIČITIM DELOVIMA STOMAKA SIGNALIZIRA

12.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 908 | Autor: | 0

Pogledajte mapu bola u stomaku, koja otkriva na koje bolesti ili tegobe određena vrsta bola upućujeBol u stomaku je, kako lekari ističu, najčešća zdravstvena tegoba koja nastaje iz različitih razloga. Pogledajte mapu bola u stomaku, koja otkriva na koje bolesti ili tegobe određena vrsta bola upućuje.

bol u stomaku
Gornji desni deo stomaka
U ovom delu stomaka nalaze se jetra i žučna kesa, te je bol na tom mestu uglavnom i povezan sa ovim organima. Ukoliko se javi oštar bol, koji se reflektuje u ramenu, i javlja se uglavnom nakon obroka, onda vrlo verovatno imate kamen u žuči.
Moguć je i oštar bol koji se proteže na desno rame, kao i na deo leđa, koji može da signalizira na upalu žučne kese. Tup bol koji traje može ukazivati na određena oboljenja jetre, među kojima je i hepatitis.
Svakako, uvek je najbolje da se obratite lekaru koji će vas uputiti na dalje analize, kako bi se donela dijagnoza.


Gornji srednji deo stomaka
Bol u ovom delu tipičan je za razlilčita stanja. U mnogim slučajevima odnosi se na pankreas. Upala pankreasa može biti ozbiljna, i uglavnom se javlja nakon što ste preterali sa jakom i masnom hranom, a karakteristična je po tome što se bol širi na leđa. Bol u ovom delu može biti neprijatan, povezan sa gorušicom, dizanjem dijafragme, kada se javlja i bol i pritisak u grudima, pa se mnogi uplaše usled ovih simptoma koji liče na srčane tegobe.
Postoji i stanje poznato kao želudačna kila, koje se takođe manifestuje bolovima u ovom delu stomaka.

Gornji levi deo stomaka
Bol u ovom delu uglavnom se odnosi na želudac. Ukoliko je oštar i uporan, uglavnom se radi o upalnom procesu ili gastritisu. Osećaj kao da vam stomak gori, koji se uglavnom javlja kada vam je stomak „prazan”, tipičan je za čir na želudcu.

Sredina stomaka
Skoro po pravilu bol u ovom delu odnosi se na tanko i debelo crevo. Ukoliko je praćen grčevima, groznicom, dijarejom, uglavnom se radi o upalnim procesima i oboljenjima.

Levi i desni
srednji deo stomaka
U ovom delu stomaka, sa obe strane nalaze se bubrezi. Međutim, nekad bol može da bude povezan i sa tegobama koje se odnose na debelo crevo.
Bol koji se refeltkuje na leđa praćen je groznicom, dijarejom i uglavnom je signal za infekciju bubrega, kada je važno da odmah reagujete i da se javite lekaru.
Oštar bol koji se ponavlja u talasima, i prelazi na donji stomak, simptom je za kamen u bubregu. Bol praćen nadimanjem može biti znak da vas muči opstipacija.


Donji desni deo stomaka
Verovatno već znate da se u ovom delu nalazi slepo crevo, koje ima svoju ulogu u organizmu - skladišti „dobre” bakterije, poboljšava imuni sistem. Ipak, upala slepog creva nije tako retka, i upravo je karakteriše jak bol u ovom delu, koji je često praćen groznicom, temperaturom, mučninom i povraćanjem.


Donji levi deo stomaka
Veliki deo debelog creva upravo se nalazi na ovom mestu, te bol u tom delu može biti signal loše probave i nedovoljnog pražnjenja creva. Ukoliko je bol udružen sa gasovima, nadimanjem, dijarejom ili zatvorom, često se radi o sindromu nervoznog creva, koji ume da bude veoma neprijatan.

Srednji deo donjeg stomaka
I naposletku, u srednjem delu donjeg stomaka nalaze se bešika i reproduktivni organi. Ukoliko imate simptome pritiska, bola dok mokrite, ili peckanja, i primetite da je mokraća promenila boju, onda se verovatno radi o infekciji bešike. Kada su u pitanju reproduktivni organi, uglavnom se radi o oštrom bolu u ovom delu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net