KADA SAM OSTALA BEZ POSLA, SPAS SAM PRONAŠLA U PČELINJAKU

01.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 503 | Autor: | 0

Željka Kovačević iz Gradiške pčelarstvom je počela da se bavi nakon gubitka posla u banci. Prvi roj koji je slučajno videla poklonio joj je otac


Kada je pre dve decenije, u jeku privatizacije, ostala bez posla u banci, Željka Kovačević iz Gradiške imala je sreće. Opredelila se za pčelarstvo. Razmišljajući kako i kuda dalje, ona je sedeći iza šaltera u jednoj gradiškoj banci spazila roj pčela na drvetu, samo pet metara dalje od nje. Pozvala je oca Iliju, iskusnog pčelara, i rekla za pčelinji roj. Kasnije se sve odvijalo kao u dobro režiranom filmu.
- Otac je došao i prihvatio pčelinji roj u trnki. Poklonio mi je pčelinje društvo i to je bio moj pčelarski početak. Ubeđena sam da su mi te pčele promenile život i vratile nadu i optimizam. Ove godine sam obeležila jubilej, dvadeset godina uspešnog pčelarenja - kaže Željka.
Samo dve godine kasnije, Željka je proizvela više od 300 kilograma bagremovog meda i na velika vrata ušla u društvo pčelara. Otac joj je poklonio pčelarski pribor i dve prikolice sa većim broj praznih košnica.
- Nakon smrti oca, i pošto sam prestala da radim u banci, bila sam primorana da krenem sa pčelarenjem. Nisam nimalo volela taj posao, ali sada sam sigurna da ću, poput oca, do kraja života biti uz pčele. Pčele su sada moja velika ljubav - kazuje Željka.
Željkine pčele stacionirane su u Brestovčini, prelepom mestu nadomak grada. Na specijalizovanom kamionu nalazi se šezdesetak društava. Tu je i dvadeset nukleusa. Tokom godine, svoj pčelarski kamion premešta u područja uz reku Savu, Orubicu i Liman, ali i u Potkozarje i druga mesta.
- Moj cilj je da su mi pčele zdrave sa mladim maticama. Onda med teče kao u potocima. Badava je slaba društva voziti, tako je i u životu - poručuje Željka.
Željka Kovačević je novopečena penzionerka. Ali vreme ne provodi šetajući se u parku, već u vlastitom pčelinjaku. Priseća se početaka pre dvadeset godina.
- Danas mladi ljudi i čitave porodice odlaze u inostranstvo. Evo, pčelarstvo svakome pruža veliku šansu. Spremna sam da budem mentor mladim ljudima, početnicima. Mnogo je proizvoda, med je primarni, ali tu je i propolis, polen, matična mleč, vosak – kaže Željka iz Brestovčine kod Gradiške, po mnogima jedna od najlepših pčelarki.

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem