JAGORČEVINA - RIZNICA ZDRAVLJA

27.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 932 | Autor: | 0

Nedovoljno iskorišćena, ali vrlo značajna lekovita biljka

Jagorčevina ima vrlo dugu istoriju upotrebe, a posebno je korišćena kod lečenja stanja koja podrazumevaju pojavu spazama, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove.

Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantno dejstvo, kao i salicilate koji predstavljaju glavni sastojak aspirina i deluju na smirenje upala i protiv groznice.
Ova prolećna biljka pomaže cirkulaciju krvi i otklanja nesvesticu. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, velikog kašlja, upale pluća, kao i u svim slučajevima kada je srce u opasnosti da oslabi.
Narodna medicina koristi cvetove jagorčevine i za lečenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim ispijanjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima), gihta, slabih živaca (i pratećih manifestacija kao što su nemir, teskoba, nervoza, itd...), zatim migrene i glavobolje.
Koren se koristi i kod tegoba srca (lupanje, slabo srce), stresa, nesanice (uz cvetove jagorčevine mogu se dodati i cvetovi lavande, gospine trave i šišarke hmelja), kao i za lečenje raznih nervnih tegoba.
U medicini koren jagorčevine se koristi kod bronhitisa, katara (upale sluzokože disajnih puteva), a, takođe i kod kašlja i prehlade.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem