MOŽE LI OVO VOĆE REŠITI GLAD U SVETU?

22.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1454 | Autor: | 0

Naučnici smatraju da bi neobično voće nangka koje se uzgaja u južnoj i istočnoj Aziji moglo rešiti problem gladi u svetu.

Nangka je nacionalno voće Bangladeša i bogato je vlaknima, mineralima i vitaminima. Raste na drveću i zdrava je namirnica jer nema zasićenih masnoća i holesterola.

Njen ukus porede sa kombinacijom ananasa, jabuke i banane, a kada nije zrela njen ukus podseća na svinjetinu, zbog čega je ovo voće veoma popularno među vegeterijancima.

Manji plodovi teški su između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primerke teške 45 kg. Može da poraste do 90 cm dužine i 50 cm širine. Jedan plod je dovoljan da hrani celu porodicu, piše Independent.

Njihov uzgoj je jednostavan jer je ovo voće otporno na štetočine, bolesti i visoke temperature. Osim toga, namena ove voćke je višestruka.

Lišće sa stabla nangke je izvor hrane za domaće životinje, od kore nangke dobija se pigment koji daje karakterističnu smeđu boju odeće budističkih sveštenika u jugoistočnoj Aziji, a stabla nangke proizvode ljepljivu smesu koja se može koristiti kao lepak. Stablo nangke koristi se i za proizvodnju različitih muzičkih instrumenata, nameštaja i stolarije.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem