KAKO PREPOZNATI DOBAR AVOKADO?

22.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1647 | Autor: | 0

S obzirom da se ne prozivodi na našem području, i da dugo putuje da bi došao do naše kuhinje, avokado se bere nezreo.

Tako ga je lakše transportovati i skladištiti. Da biste prepoznali dobar avokado, poslužite se malim trikom. Uzmite voćku u ruku i blago je stisnite, ako je avokado tvrd znači da je zelen, ako je mekan znači da je zreo, a ako nakon pritska na njemu ostaju udubljenja, znači da je prezreo. Zato vam preporučujemo da radije kupite zelen avokado, i da ga ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi sazreo, pa ga tek onda koristite u pripremi hrane. Zreo avokado može u frižideru da stoji pet do sedam dana.
Najlakše ga je očisiti tako što ćete ga isći celom dužinom, od užeg prema širem delu, s obe strane, zatim polovine okrenite u krug, a zatim lagano odvojite delove. Da biste izvadili košticu poslužite se kašikom, zatim koru lagano ogulite od užeg prema širem delu ili jednostavno kašikom ostružite meso.
Da bi zadržao divnu zelenu boju nakon što ga isečete poprskajte ga s nekoliko kapi soka od limuna. Isto to uradite i ako spremate pire od avokada. Na dve kašike pirea ide jedna kašika limunovog soka. Ako ne
Kako se koristi i konzumira?
Avokado je voćka koju ćete vrlo brzo da zavolite. Ne samo da se može jesti sirov, nego se dobro slaže i sa mnogim drugim namirnicama, poput povrća, mesa ili ribe. Možete lagano i da ga propržite ili grilujete, ukoliko želite da obogatite neko jelo. Koristi se za pripremu salata, dresinga, sosova, čorbi, u slanim i slatkim kombinacijama, a kako ćete vi da ga spremate zavisi isključivo od vašeg ukusa.
Da bi zadržao divnu zelenu boju nakon što ga isečete poprskajte ga s nekoliko kapi soka od limuna. Isto to uradite i ako spremate pire od avokada. Na dve kašike pirea ide jedna kašika limunovog soka. Ako ne uspete da pojedete sav avokado koji ste isekli, ne brinite, ostatak pospite limunovim sokom, pa ostavite u poklopljenoj posudi u frižider. Tako može da ostane i do dva dana. Pire od avokada možete i da zamrznete. U zamrzivaču može da stoji i do pet meseci, a da ne izgubi svoj ukus.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem