ŠTA JE OPASNIJE, SO ILI ŠEĆER?

11.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 566 | Autor: | 0

Najbolje je voditi se pravilom da je sve dobro, samo ako je umereno


So i šećer potrebni su organizmu, a nije dobro ako preterate. Ali šta je opasnije, so ili šećer?
Mozgu je potreban šećer za energiju, a mišićima je, na primer, potrebna so za kontrakcije, tako da je sasvim jasno da su nam i so i šećer potrebni. Ali, mogu da izazovu i niz zdravstvenih problema ako se unose u većim količinama.

A šta je od to dvoje je opasnije – so ili šećer?

Šećer
Prirodan šećer, poput onog koji se nalazi u voću, uglavnom nije opasan po zdravlje, ali je problem u rafinisanom i dodatom šećeru.

Mleko i prirodni voćni sokovi sadrže prirodne šećere i kalorije, ali imaju i nutrijente, vitamine, minerale, proteine (mleko) i polifenole (sok).

Zaslađeni napici poput gaziranih sokova, sa druge strane, imaju i šećer i kalorije, a nemaju nutrivitnih sastojaka. Isto važi i za većinu grickalica koje ne obezbeđuju vlakna, proteine, vitamine, minerale... Nimalo iznenađujuće, preterana konzumacija ovakvih proizvoda može da vodi do gojaznosti i manjka nutrijenata.

Svi šećer, bez obzira na to kako ih nazivaju – beli šećer, fruktozni sirup, smeđi šećer – imaju slične efekte na telo, podižu nivo šećera u krvi podstičući proizvodnju isnulina. Telo oslobađa insulin kako bi izbacilo šećer iz krvi i ćelije i iskoristilo ga kao energiju.

Kada se unosi previše šećera, povećana proizvodnja insulina može da dovede do insulinske rezistencije, terajući telo da proizvodi više insulina, koji se onda taloži kao masti. Vremenom, insulinska rezistencija i višak kilograma do kojeg dolazi zbog viška šećera, mogu da dovedu do razvoja dijabetesa tipa 2.

Osim toga, konzumacija šećera u velikim količinama, posebno rafinisanog, može da dovede do promena u telu i metabolizmu, kao i do zapaljenja, što može da bude uvod u razne hronične bolesti.

So
Ljudskom telu je potrebna so da reguliše tečnosti i prenosi električne impulse između ćelija. Kod većine ljudi, umeren unos soli se lako obrađuje u telu, ali višak soli može da dovede do dugoročnih zdravstvenih komplikacija.

Uopšteno govoreći, ne preporučuje dnevno više od oko pet grama soli, što je otprilike jedna kašičica. Međutim, najveći broj ljudi unosi više od toga.

Već godinama se veruje da višak soli ima veze sa zadržavanjem tečnosti u telu, ali i u povećanju pritiska u krvnim sudovima. Nekontrolisan krvni pritisak može da dovede do većih zdravstvenih problema, poput infarkta, ali i do problema sa vidom ili bubrezima.

Problem je da najviše soli unosimo iz obrađenih namirnica, koje sadrže i više masti i više kalorija, a nude manje nutrijenata od svežih. To može da dovede do viška kilograma, pored problema sa povišenim krvnim pritiskom.

Šta je opasnije?
Pa, nijedno nije samo po sebi opasno, ako se unosi u umerenim količinima, ali ako se sve uzme u obzir, može se reći da šećer ima veći negativni efekat na opšte zdravlje. Takođe so je neophodna da bi telo normalno funkcionisalo. Šećer nije.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem