BLAGOTVORNI ELIKSIRI MANASTIRA SVETI STEFAN

08.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 4496 | Autor: | 0

Monahinja Jelena o jedinstvenoj biljnoj apoteci


Najveći podsticaj monahinjama manastira Sveti Stefan iz Gornjeg Žapskog kod Vranja da naprave prvi korak u pripremanju preparata od lekovitog bilja, kako kaže mati Pajsija, dali su ljudi koji su im se obraćali za pomoć. Uz molitvu, koja je osnovna služba monaha i njihov najveći oslonac, pokušale su delatno da odgovore na potrebe savremenog čoveka.
- Tako je, sasvim spontano, 2013. godine nastala mala radionica, koja je bila začetak ‘Biljne apoteke manastira Svetog Stefana’. Stupivši u kontakt sa sestrinstvom manastira Nera u Rumuniji, čija je osnovna delatnost pravljenje prirodnih preparata, i same smo se više zainteresovale za fitoterapiju. Dobrotom i nesebičnom pomoći monahinja manastira Nere, koje su nam sa puno strpljenja i razumevanja za naše nevešte, početničke korake prenosile svoje višegodišnje iskustvo, naša mala radionica polako je uzrastala - priča monahinja Jelena, koja se uz ostale monahinje sa mnogo ljubavi bavi pripremom preparata.

Kako izgleda proizvodnja u manastirskoj Biljnoj apoteci?
- Danas se preparati izrađuju u prostorijama isključivo namenjenim za tu delatnost, a nalaze se u samom manastiru. U svakoj fazi njihove pripreme vodi se računa o higijeni i kvalitetu rada, kako bismo savesno mogle da stojimo iza onoga što radimo. Naglasila bih da su svi sastojci, boje i mirisi koji ulaze u sastav naših preparata prirodnog porekla, a njihov kvalitet kontroliše Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’ u Beogradu. Trudimo se da znanja koja smo stekle u manastiru Neri stalno usavršavamo, proučavanjem literature o fitoterapiji i konsultovanjem naših travara. Upravo sa tim ciljem, dve sestre trenutno pohađaju kurs fitoterapije, akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Gde sve berete lekovito bilje?
- Biljke koje koristimo za pripremanje preparata beremo u planinskim predelima bliže i dalje okoline manastira (Poljanica, Besna Kobila, Vlasina), na mestima udaljenim od prometnih puteva i bilo kakvih drugih izvora zagađenja. Biljke se beru u periodu kada je njihovo lekovito dejstvo najveće. U neposrednoj okolini manastira beremo podubicu, majčinu dušicu, petrovac, ivanjsko cveće, kantarion, ranilist, glog, trnjine, šipurak, kupinu, kamilicu, dimnjaču, kokotac i suručicu.
Budući da se manastir nalazi na nadmorskoj visini od 650 m, okružene smo hrastovom, ali i borovom šumom. Zahvaljjući tome, dostupni su nam mladi izdanci bora, koje uz cvet bagrema, bokvicu, lipu, ljubičicu i zovu koristimo za izradu sirupa Pulmo-kompleks.
U okolini manastira rastu i vilino sito, zečiji trn, maslačak i kaćun, biljke od kojih za preparate koristimo koren, odnosno gomolj.
Osim toga, u manastirskoj bašti gajimo lavandu, žalfiju, komorač, ehinaceu, beli slez, isop, neven, smilje, peršun, ruzmarin, nanu, vresak i matičnjak.

Po kojim recepturama izrađujete biljne preparate?
- Već sam pomenula da smo dobrotom sestrinstva manastira Nere iz Rumunije dobile većinu receptura, koje i danas predstavljaju osnovu naših proizvoda. U manastiru Neri živi preko sto monahinja, među kojima ima lekara, hemičara, botaničara i farmaceuta. U stečeno akademsko znanje one su utkale iskustvo tradicionalne narodne medicine. Rezultat takve sinteze znanja i iskustva jesu izuzetno kvalitetne recepture. One su, dakle, osnova naših preparata. Klinička praksa je pokazala da iz prirode treba uzeti ono što se nalazi u našem okrženju. Upravo zbog toga, receptura naših čajnih mešavina, tinktura i melema je proizvod znanja, ali i viševekovne usmene tradicije lečenja u našem podneblju.

Koji vaš melem se pokazao kao najefikasniji?
- Melem od gaveza, ubedljivo! To je najtraženiji melem i među sestrama! Nažalost, danas gotovo da nema čoveka koji ne pati od išijalgije, lumbaga, kostobolje, reumatizma... Gavez je biljka koja izuzetno blagotvorno deluje na reumatska oboljenja, ublažava bol u leđima i kolenima, pomaže kod iščašenja zglobova, preloma kostiju...

Uvek je potreban oprez
- Uticaj lekovitog bilja na organizam jeste izuzetno blagotvoran, ali preparate, ipak, treba koristiti uz dozu opreza, budući da neke biljke mogu dovesti i do neželjenih efekata.
Fitoterapija se ne kosi sa dostignućima savremene medicine, niti ih na bilo koji način isključuje. Zato svima koji nam se obraćaju za pomoć naglašavamo da upotreba biljnih preparata nikako ne isključuje primenu terapije, koju je prepisao lekar. Preparati koje pripremamo su pomoćna lekovita sredstva, koja imaju blagotvorno delovanje i mogu pomoći u kontroli simptoma, ali najbolje rezultate u lečenju, naročito ozbiljnijih stanja, daće uz lekove.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem