USKORO LEGALIZACIJA MARIHUANE?

07.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 466 | Autor: | 0

SZO predlaže brisanje kanabisa sa liste opasnih droga


Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se promeni kategorija pod kojom se klasifikuje kanabis zbog najnovijih saznanja o koristima koje ima njegova upotreba u medicinske svrhe.
Trenutna klasifikacija koju ima SZO, kanabis pripada 4. grupi kojoj pripada i heroin koja je najstrože kontrolisana kategorija. Predloženo je da se kanabis i drugi proizvodi povezani sa njim klasifikuju drugačije. Korak dalje predstavlja inicijativa da se proizvodi koji ne sadrže THC, psihoaktivnu komponentu kanabisa u potpunosti sklone sa liste koja se kontroliše kao lista opijata.
Kanabis je svrstan u 4. kategoriju davne 1961. godine. SZO je odredila kategorije ne bi li ukazala na rizike po zdravlje, ali i koristi koje upotreba nekih supstanci ima, od kategorije I (supstance koje izazivaju zavisnost i rizik za zloupotrebu) do kategorije IV (najopasnije supstance). Kanabis se trenutno nalazi u obe kategorije.
SZO predlaže da se sada kanabis skloni iz kategorije IV, a da se THC koji je od 1961. godine u toj kategoriji stavi u kategoriju I zbog novih dokaza njegovog dobrog dejstva u medicinske svrhe.
Takodje, predlaže se da se ekstrakt i tinkture koje se dobijaju iz kanabisa, a ne sadrže psihoaktivne supstance, u potpunosti uklone iz kategorija i ne budu više zabranjene zakonom.
Kanabis je legalan, ako se koristi u medicinske svrhe u 30 zemanja širom sveta.
Kanabis se u medicinske svrhe pokazao odličnim u lečenju hroničnog bola, epilepsije, depresije i psihoze, a iako nije lek za rak, pomaže pacijentima kod mučnina uzrokovanih hemoterapijom. Nova klasifikacija pomogla bi nova istraživanja o korisnosti kanabisa i THC-a. Očekuje se da se o ovom predlogu raspravlja i glasa u martu ove godine.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem