PREPOZNAJTE BOLESNU JETRU

07.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 645 | Autor: | 0

Ako osećate bol u stomaku, nogu vam otiču, hronično ste umorni, imate višak kilograma ili alergiju, znaci su da sa vašom jetrom nešto nije u redu


Da li znate kako vam jetra "javlja" da je nešto sa vašim zdravljem nije u redu? Neki od simptoma su otoci, bol u stomaku, višak kilograma, žućkaste beonjače, hroničan umor...

Pogledajte koji simptomisu signal da vam je jetra obolela.

Bol u stomaku
Ukoliko primetite da vas hronično muči bol u gornjem desnom delu abdomena, to može biti pozdan znak da imate problem sa jetrom. Bol je u početku uvek tup, pa onda vremenom postaje sve oštriji.
U ovakvim situacijama uvek treba da se javite lekaru, jer ne zaboravite da jetra pomaže vašem organizmu da izbaci štetne sastojke i da apsorbuje one koji su neophodni, pa poremećaj u njenom radu nikako nije dobra opcija.

Oticanje nogu i zglobova
Poremećaji u radu jetre utiču na akumuliranje tečnosti u organizmu, koja se odražava tako što se stvaraju otoci u predelu nogu i zglobova, što samo po sebi nije bolno, ali nije ni prijatno - na primer, prouzrokuje da se brže zamarate dok hodate ili pirlikom drugih aktivnosti, ili vam je obuća postala neudobna.
U svakom slučaju, ovaj tip oticanja je jedan od simptoma obolele jetre.

Problem sa viškom kilograma
Osobe sa obolelom jetrom vrlo često imaju problem da održe liniju, odnosno da skinu višak kilograma, uprkos dijetalnom režimu i fizičkoj aktivnosti.

Alergije
Takođe, kada je jetra preopterećena i usporenog rada, dolazi i do pojave pojačanih alergija, jer mozak supstance koje telo nije preradilo ili sa kojima je bilo u kontaktu, prepoznaje kao alergene, što je još jedan simptom koji ukazuje i na bolest jetre.

Žućkasta koža i beonjača
Kada jetra ima poremećaj u svom radu, onda ona skladišti bilirubine, koji nastaju raspadanjem crvenih krvnih zrnaca u jetri, pa su njegove vrednosti povišene. Kao posledica ovih procesa koža postaje žućkasta, kao i beonjače, pa je to takođe signal da treba da proverite funkcije jetre.

Hroničan umor
I naposletku još jedan simptom, koji je zapravo karakterističan za mnoga stanja, pa i za rad jetre, odnosno za stanje njene intoksikacije. Naime, jetra svojim radom daje doprinos i količini energije koju naš organizam poseduje, tako što glukozu pretvara u glikogen i skladišti za kasniju upotrebu. Jetra koje je bolesna i ima poremećaj svojih funkcija onemogućena je da uspešno vrši ovaj proces, pa se otud kao posledica i javlja osećaj hroničnog umora.
Ono što je, takođe, važno jeste da i ukoliko imate neke od pomenutih simptoma, to ne znači da treba da očajavate, već da se javite lekaru, koji će vas uputiti, ako se ustanovi dijagnoza, kako treba da se ponašate. Jetra je organ koji može da se regeneriše.
Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net