DA SE NE OBRUKATE, PAZITE ŠTA POKLANJATE

07.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 417 | Autor: | 0

Svaka dama će za osmi mart dobiti barem jedan cvet. Osim vrste i boja cveta ima značenje: bela je simbol nevinosti, crvena ljubavi, žuta veselja...


Pre nego što odaberete cveće za damu koja vam je draga, obratite pažnju ne samo na vrstu već i boju.

Ljubičasta boja prestavlja nežnost, plava vernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.
Bela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i lepote, zelena razumevanja i saosećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.
Poruka koju prenosite buketom, biće izraženija ako, osim o boji, vodite računa i o vrsti cvetova.

Lala
Simbol bogatstva, raskoši, lepote, ali i oholosti i uobraženosti. Crvena lala vezuje se za ljubav, a žuta za beznadežnu ljubav. Ružičasta označava brižnost, ljubičasta kraljevsko dostojanstvo, a bela opraštanje.

Ruža
Najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta cveća, u mnogim kulturama je nazivaju kraljicom cveća. Simbol ljubavi, ljubavne strasti i lepote.
Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi. Žute ruže danas su izraz veselja ili zadovoljstva, ali je i dalje je prisutno staro mišljenje da ova boja ruže znači gašenja ljubavi, neverstvo ili ljubomoru. Bele ruže simboliziju duhovnu ljubav i bezgrešnost. Narandžaste i koralne boje označavaju žudnju i opčinjenost. Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, i divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Narcis
Može označavati samoljublje, ali može biti simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

Ljiljan
Zbog svoje veličine i lepote ljiljan je oduvek bio cenjen. Simbol je uzvišenosti. Često je povezan s verskim svetkovinama i mnogi su ga veliki slikari ovekovečili na svojim platnima. Ljiljan je i rajski cvet - simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa.
Beli ljiljan se vezuje za nevinost, žuti za laž i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Mimoza
Znak je sigurnosti, pouzdanosti, a zastupljena je i u masonskim obeležjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Iris
Simbol je dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

Hrizantema
U našoj zemlji, kao i u većini drugih evropskih zemalja, cveće je koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Zanimljivo je da u Japanu, odakle su stigle, hrizanteme simbolizuju dug život, obilje i sreću.

Orhideja
Simbolizuje želju za uspehom i posebnost. Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može prestavljati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Takođe, poklanja se osobi kojoj želite uspeh u karijeri.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net