ČETIRI UZROKA GLAVOBOLJE ZA KOJA SIGURNO NISTE ZNALI

06.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 749 | Autor: | 0

Nedostatak folne kiseline, bakra, vitamina B6 i vitamina D uzrok je glavobolje


Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Osim toga, sklonost može biti nasledna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola (žene češće pate od migrene nego muškarci). Stalni stres i nerviranje takođe imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.
Pored ovih faktora, kvalitet ishrane igra veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može da bude uzrok glavobolje. Sastavili smo detaljan spisak.

1. Folna kiselina i Vitamin B12
Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u telu, čovek postaje zaboravan, rasejan, razdražen. Ne znajući, kad se pojavi glavobolja, uzimamo lekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitamina B12. Da biste nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete spanać, bundevu, brokoli, šparglu, avokado, repu, šargarepu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu i videćete da ćete se bolje osećati.

2. Bakar i gvožđe
Važni su makro elementi. Nedostatak najčešće osećaju žene, što dovodi do anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora. Ove važne supstance možete naći u orasima, pasulju, kozjem siru, avokadu, zelenoj salati, semenkama, džigerici, algama.

3. Vitamin B6
Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljenja. Da biste to sprečili, jedite više pasulja, džigerice, svežeg povrća, žitarica. Na taj način očuvaćete zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a takođe ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

4. Vitamin D
Važan vitamin koji se stvara u telu kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U periodu jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da ishrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i svi mlečni proizvodi.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem