OPASNE KOMBINACIJE SA KURKUMOM

AKTUELNO | Pregleda: 1454 | Autor:

Tri grupe lekova koje ne smete da koristite istovremeno sa kurkumom


Kurkuma i lekovi nisu uvek najbolje rešenje. Ako pijete medikamente za razređivanje krvi, smanjenje želudačne kiseline ili lekove za dijabetes, kurkumu koristite sa posebnim oprezom.

Zbog mnogih blagotvornih učinaka, kurkuma se često koristi kao lek za niz bolesti. Ipak, kurkuma može biti opasna kada se uzima u kombinaciji s drugim lekovima.

Ako imate problema s trombozom, morate znati da kurkuma smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, a opasno je ako se uzima zajedno s lekovima za razređivanje krvi. Kurkuma može da podstakne dejstvo ovih lekova i poveća rizik od krvarenja.

Kurkuma inhibira učinak lekova za smanjenje želudačne kiseline. Ako se zajedno s kurkumom uzimaju ovi lekovi možda se pojave bolovi u trbuhu, nadutost i mučnina.

Kurkuma predstavlja moguću opasnost ako se konzumira s lekovima za dijabetes koji smanjuju nivo šećera u krvi. Kurkuma pojačava učinke lekova čime se povećava rizik od vrlo niskog nivoa šećera u krvi. Naime, to može da izazove brojne nuspojave poput smanjene kognitivne funkcije, zamagljen vid, teskobe...

Komentari