PUSTINJSKI KAKTUS-GRAD

26.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 541 | Autor: | 0

Entuzijasta, farmaceut, preduzetnik i agronom Mersedes Garsija spojila je ono što priroda nikada ne bi mogla: jedna kraj druge rastu agava, maslina, nar, lavanda...Madriđani imaju, u svetu baštovanstva, retku privilegiju. Na samo 25 km od grada mogu uživo da vide dvostruku atrakciju: prvi baštu u Evropi napravljenu po principu „suve bašte“ (zero landscaping) i jedinstven vrt kaktusa.
Pustinjski grad mesto je gde je entuzijasta, farmaceut, preduzetnik i agronom Mersedes Garsija ostvarila životni san i sjedinila ono što priroda nikada ne bi mogla: jedna kraj druge rastu agava, maslina, nar, lavanda... Na jednom mestu, list uz list, ili bolje reći bodlja uz bodlju, rastu biljke sa pet kontinenata.
Da bi ostvarila životni san, Mersedes Garsija se posle više od dvadeset godina rada u farmaciji vratila na fakultet i završila agronomiju.
Morala je, i pored uspešne karijere, kako je objasnila, da se vrati svojoj nepromenljivoj strasti prema biljkama koje „ne piju mnogo i oko kojih nema puno posla“.

U Pustinjskom gradu rastu četiri stotine vrsta kaktusa, izuzetnih biljaka koje su tokom evolucije razvile sposobnost da opstanu bez tekuće vode, bilo da se nalaze u vrelim pustinjama ili oblastima prekrivenim snegom.
Osim po specifičnim bodljikavim stanovnicima, ova bašta interesantna je i zbog praktične primene koncepta „suve bašte“, osmišljenog specijalno za oblasti koje su siromašne vodom i u kojima bi izgradnja sistema za navodnjavanje bila komplikovana i neisplativa. Veruje se da će u bliskoj budućnosti biti sve više oblasti u kojima će baštovani morati da primenjuju ovaj koncept.
Na 5.000 m2, delom na otvorenom, delom u zatvorenom prostoru, smešteno je više od četiri stotina vrsta kaktusa i drugih biljaka sa pet koninenata. Centar ima i laboratoriju, rasadnik, prostor za organizovanje radionica, prodavnicu i restoran. Arhitektonski, osmišljen je tako da se buka sa obližnjeg auto-puta ne čuje. Ukupna površina centra je oko 16.000 m2.
- Desert city (Pustinjski grad) je moj san, moja strast. Uvek sam želela da postavim ovakav projekat, da uvedem novu estetiku u baštovanstvo, naročito u oblasti u kojima nema dobrih uslova. Želela sam da napravim zelenu oazu od biljaka kojima nije potrebno mnogo vode, u oblasti gde vode skoro da nema - objasnila je Mersedes Garsia motive zbog kojih se upustila u projekat Pustinjskog grada.

Madrid Dezert city
Otvoreni deo bašte podeljen je u pet oblasti.
Gvaira je mešavina mediteranskog rastinja, biljaka koje srećemo u svakom vrtu i kaktusa. U Taverni oko bazena nalaze se veliki kaktusi, u Arizoni je svojevrsna replika Velikog kanjona. U Oazi kao da ste stigli nekim pustinjskim karavanom, dočekuju vas ptice u kavezima i kapi vode koje se slivaju niz stene dok se okolo širi delikatan miris matičnjaka, nane i verbene. Toskana je Italija u malom, sa maslinama, narom, lavandom i mirtom, ali i „gostima“ iz Meksika, agavom i jukom.
Iako na prvi pogled Pustinjski grad izgleda kao skup eksperiment nekoliko entuzijasta koji su možda i životnu ušteđevinu potrošili na ostvarenje sna iz detinjstva, brojevi govore drugačije.

S jedne strane, cena odžavanja „obične“ bašte po kvadratnom metru, kada se saberu troškovi rada, đubrenja, navodnjavanja, opreme, iznosi oko 1.000 evra, dok samoodrživa bašta kaktusa košta tek 300 evra. Druga strana računice leži u činjenici da se delovi Španije mogu svrstati u polupustinjke oblasti, a za održavanje samo 100 m2 obične bašte potrebno je godišnje oko 85.000 litara vode. Madrid i okolina imaju samo šezdeset kišnih dana godišnje, a koncept „suve bašte“ iz Pustinjskog grada jednostavno rešava ovaj problem.

dezert city madrid

Foto: desert-city.es, facebook

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem