NEDOSTATAK KALCIJUMA IZAZIVA GRČENJE MIŠIĆA, UTRNULOST, ARITMIJU…

21.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 766 | Autor: | 0

Dugotrajan nedostatak kalcijuma može da dovede i do alergije, osteoporoze, jačih menstrualnih bolova, PMS-a


Osobe koje nemaju optimalan nivo kalcijuma u organizmu više su podložne astmi i alergijama, nastanku osteoporoze, kod žena mogući su jači menstrualni bolovi i simptomi predmenstrualnog sindroma.

Telo ne može samostalno da proizvodi kalcijum, apsorbovaće ga iz hrane koju unosite.
Kalcijumom su bogate morske alge, mleko i mlečni proizvodi, povrće (spanać, sočivo, zelena repa, grašak, zelje, brokoli, kelj), voće (suve smokve, banane, bademi, pomorandže).

Stanje kada je količina kalcijuma u organizmu smanjena naziva se hipokalcemija. Može ga uzrokovati nedovoljan unos kalcijuma putem hrane koju konzumirate, pojačano lučenje kalcijuma iz tela, te loša apsorpcija kalcijuma koji unesete.

Kalcijum može doprineti održavanju optimalne telesne težine i pomoći u gubitku kilograma, ali i smanjiti visok krvni pritisak.

Mali nedostatak neće praviti veliku promenu, ali ukoliko je manjak kalcijuma dugotrajan i izražen, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema.
Ukoliko dođe do manjka kalcijuma, organizam će početi proces demineralizacije kostiju – to znači da će on sam izvlačiti potreban kalcijum tamo gde ga najviše ima.

Simptomi nedostatka kalcijuma su: trnci u prstima i ukočenost, često grčenje mišića i bol prilikom grčenja, konvulzije i letargija, loš apetit i slab unos hrane tokom dana, abnormalan srčani ritam, grčevi u grkljanu, poteškoće s disanjem, depresija, demencija, psihoza.

Osobe intolerantne na laktozu mogu imati manjak kalcijuma.

Kod žena za vreme menopauze dolazi do gubitka koštane mase, jer se smanjuje proizvodnja estrogena. To za posledicu ima veće izvlačenje kalcijuma iz kostiju i smanjenje njegove apsorpcije.

I vegetarijanci i vegani mogu imati izražen manjak kalcijuma, jer im je ishrana bazirana na biljnim proizvodima.
Ovaj mineral veoma je važan kod mladih osoba. Takođe, trudnice i dojilje trebalo bi da unose dovoljno kalcijuma, jer će time omogućiti pravilan razvoj kostiju bebe.

Na dovoljan unos moraju paziti i tinejdžeri, jer je to razdoblje razvoja i naglog rasta. Ovo se posebno odnosi na mlade koji se bave nekim sportom.
U slučaju dugotrajnog nedostatka (hipokalcemije), može doći i do oštećenja i oticanja mozga, kao i trajnog oštećenja srca. Prvi delovi tela na kojima ćete osetiti manjak kalcijuma su mišići i kosti. Takođe, povećava se i rizik za dobijanje osteoporoze, kao i od lomova kostiju.
Osim kalcijuma, važno je da unosite dovoljno vitamina D i magnezijuma, jer oni imaju veliku ulogu u njegovoj pravilnoj apsorpciji. Hrana bogata kalcijumom: morske alge, mleko i mlečni proizvodi, povrće (spanać, sočivo, grašak, zelje, brokoli, kelj), voće (suve smokve, banane, bademi, pomorandže).


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-18h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem