NAJSKUPLJA KAFA NA SVETU: 50 DOLARA ZA JEDNU ŠOLJICU

13.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 942 | Autor: | 0

Zrna kafe prolaze kroz digestivni trakt divlje životinje, zrna završavaju u izmetu iz kojeg se odvajaju, čiste, prže i melju

Najviša cena ikad plaćena za kilogram kafe Kopi Luwak je 6000 dolara za kilogram. Godišnje se proizvede oko 500 kilograma.
Kada su holandski naseljenici stigli do područja današnje Indonezije, nova vlast je zatražila od stanovnika da uzgajaju kafu za potrebe kolonizatora. Rezultat je danas najskuplja šojlica kafe na svetu: više od 50 dolara za jedan espreso.
Sama biljka nije drugačija od onih koje se uzagaju na drugim kontinentima, ono što je čini specifičnom je što njena zrna "prolaze" kroz digestivni trakt zverčice koja živi samo u ovoj oblasti. Radi se o cibetki, životinjici koja liči na mešavinu divlje mačke i malog medveda, a čija su omiljena hrana plodovi kafe. Pošto zrna ne može da svari ona zajedno sa izmetom "zlaze" nakon što budu izložena hemijskim procesima u želucu i crevima životinje.

Izmet se sakuplja, zrna odvajaju i peru, prže, melju i koriste za pravljenje napitka samo za odabrane, jer jedna šojica dostiže cenu od oko 50 dolara.
Da bi se dobilo 150 grama kafe Kopi Luwak potrebno je pola kilograma izmeta ove dvilje životinje. Zato godišnja proizvodnja ove najskuplje kafe na svetu veoma mala, 500-600 kilograma.
Kafa se prodaje po ceni između 300 i 1400 dolara po kilogramu. Najveća cena koju neko ikada platio za ovu kafu je 6.000 dolara za jedan kilogram.

Ekskluzivnost ove kafe je zagarantovana, jer pokušaji da se cibetka gaji u zatočeništvu i hrani isključivo kafom, da bi se dobilo više finalnog proizvoda, nisu uspeli. Osim pitanja o opravdanosti čuvanja u zatočenistvu divlje životinje i njene prisilne ishrane samo jednom vrstom hrane, ukus ovako proizvedene kafe nije zadovoljavajući. Znalci kažu da je to zbog enzima koji se izluče jer je životinja stalno pod stresom. Tako dobijena kafa ima gorak i kiselkast ukus.
Najskuplja kafa na svetu i dalje će se sakupljati u divljini.

kopi luwak izmet

Nesvarena zrna u izmetu, sirovina su za dobijanje najskuplje kafe na svetu

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem