BLAGOTVORNI MELEMI MANASTIRA KOVILJE

13.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 963 | Autor: | 0

Vredne monahinje same beru i suše bilje i pripremaju prirodne proizvode uz obaveznu molitvu za bolesnike


Pravljenje melema u manastiru stari je zanat koji monahinje neguju sa velikom ljubavlju. Proizvodi u kutijicama i bočicama samo su vidljiv kraj blagoslovenog strpljenja skupljanja i sušenja biljaka do njihove pripreme i molitve za bolesnike.
Skriven u gustim šumama kotline sučeljenih padina Golije i Javora, nedaleko od Ivanjice, nalazi se manastir Kovilje.
Pravljenje melema u manastiru stari je zanat koji monahinje neguju sa velikom ljubavlju. Sve poslove monahinje rade same, sa velikom ljubavlju i predanošću. Za sada prave šest vrsta melema i svi su vrhunskog kvaliteta. O njihovom blagotvornom dejstvu pričali smo sa vrednim monahinjama manastira, koje pored biljne apoteke drže i radionicu za ručni vez, za šivenje, ikonopis i bave se izdavaštvom.

Na koji melem ste posebno ponosne?
- Na prvom mestu možemo da izdvojimo Melem od gaveza. U njegov sastav ulazi lekovito bilje sa planina Golije i Javora - gavez, rusa, repušina, troskot, jagorčevina, kantarion, lavanda, maslinovo ulje, pčelinji vosak, eterično ulje lavande, kurkuma i sveta ulja. Pomaže kod: uganuća, iščašenja, uboja, preloma kostiju, lumbaga i uboda.

I Melem od nevena se pokazao kao veoma efikasan?
- Melem od nevena pravimo od: nevena, ranjenika, kantariona, bokvice, kamilice, žalfije, maslinovog ulja, pčelinjeg voska i eteričnog ulja žalfije, kapi AD, tamjana i svetog ulja. Pokazao se kao veoma efikasan kod: zarastanja rana, dekubitusa i opekotina.

Kod kojih tegoba preporučujete Melem od kestena?
- Mnogima je pomogao kod proširenih vena i hemoroida. Mnogo biljaka utiče na njegovo blagotvorno dejstvo: kopitnjak, podubica, divlji kesten, trava od srdobolje, koren suručice, heljda, maslinovo ulje, pčelinji vosak, eterično ulje nane i sveta ulja.

Veliko je interesovanje vernika i za Melem od breze?
- Da. On pomaže kod oboljenja: kože, lišajeva, seboreje, psorijaze i osipa na koži. U njegov sastav ulaze: ivanjsko cveće, dan-i-noć, crvena detelina, breza, neven, majčina dušica, zeleni orah, maslinovo ulje, pčelinji vosak, eterično ulje cimeta, kapi AD i sveta ulja.

U ovo doba godine posebno je interesantan Melem od jagorčevine?
- Svi koji imaju problem sa: reumatizmom, išijasom, gihtom, lumbagom, ukočenošću mišića, oticanjem nogu i zglobova kažu da im je ovaj melem pomogao. Pravimo ga od: jagorčevine, ruzmarina, virka, preslice, hajdučice, zove, maslinovog ulja, pčelinjeg voska, eteričnog ulja ruzmarina i svetih ulja.

Kod kojih zdravstvenih problema pomaže Melem od ruse?
- Blagotvoran je kod: bradavica, žuljeva, kurijeg oka, staračkih mladeža, fleka i maljavosti lica. Rusa, bosiljak, vranilova trava, podbel, list oraha, kantarion, maslinovo ulje, pčelinji vosak, eterično ulje bosiljka i sveta ulja garantuju da ovaj melem efikasno deluje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net