BEZ ODLASKA U LABORATORIJU SAZNAJTE DA LI IMATE POVIŠEN NIVO ESTROGENA

02.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1088 | Autor: | 0

Dugoročno povišen nivo estrogena može biti jedan od faktora za razvoj maligniteta


Bez odlaska u laboratoriju možete da saznate da li je nivo estrogena u telu povišen. Oticanje grudi, promene raspoloženja, gubitak kose, višak kilograma neki su od simptoma koji “zvone ne uzbunu”.
Estrogen je hormon zaslužan za razvoj i funkcionisanje reproduktivnog sistema i polne karakteristike, kao što su rast dlačica ispod pazuha, rast grudi, menstrualni ciklus. Veoma je važno da on bude u granicama normalnih vrednosti, pa ga treba redovno kontrolisati, pogotovo ukoliko postoje znaci koji ukazuju na mogući disbalans.
Dugoročno povišen nivo estrogena može biti jedan od faktora za razvoj maligniteta kod žena.

Simptomi koje lako možete prepoznati:
Oticanje i mekoća grudi
Grudi su posebno osetljive tokom ciklusa, kao i tokom trudnoće, jer su pod dejstvom hormona. Ipak, ukoliko i van pomenutih stanja primetite da su posebno osetljive, sklone oticanju i sl, onda bi trebalo da proverite svoj hormonski status.

Promene raspoloženja
Nije neobično da povišen nivo estrogena bude razlog depresivnih raspoloženja i anksioznih stanja.

Fibrocistične grudvice u vašim grudima
Čvorići u grudima su još jedno stanje koje ne treba zanemariti iz više razloga. U slučaju dominantnog estrogena vrlo lako se mogu razviti tzv. fibrocistične grudvice, koje zahtevaju pregled lekara.

Gubitak kose
Opadanje kose je posledica više uzroka: neadekvatne nege, korišćenja suviše agresivnih kozmetičkih sredstava, uticaja spoljnih faktora, kao što su prelazna godišnja doba. Takođe, i povišen estrogen može biti jedan od uzroka.

Višak kilograma
U ovom slučaju ne radi se o nedostatku fizičke aktivnosti ili konzumiranju nezdravih namirnica, već kad bez konkretnih uzroka primetite taloženje masnih naslaga, naročito u predelu stomaka, zadnjice i butina. Povišen nivo estrogena bi mogao da bude odgovoran i ovog puta.

Nepravilni ciklusi
Hormoni su direktno odgovorni za menstrualni ciklus, pa je neredovna menstruacija pouzdan znak da je došlo do hormonskog disbalansa, pri čemu se poseban akcenat stavlja na nivo estrogena.


Hroničan umor
Hroničan umor se navodi kao simptom mnogih stanja - od onih mentalnih kao što su depresivna raspoloženja, do fizioloških, kao što je anemija usled nedostatka gvožđa. Ujedno, uzrok može biti i povišen nivo estrogena, što je najčešće povezano i sa lošim kvalitetom sna.
Dakle, ukoliko su gore opisana stanja ona koja kod sebe prepoznajete, važno je da sa svojim lekarom proverite da li je potrebno da obavite dalje analize.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem