KINESKI ZIMZELENI DOLAR

04.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 926 | Autor: | 0

U Kini se ova biljka daje samo dobrim ljudima, a veruje se da donosi sreću i blagostanje


Pilea peperomioides biljka je koja privlači energiju bogatstva i blagostanja.

Prema starim verovanjima, ova zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti finansijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.
Pilea peperomioides biljka je koja privlači energiju bogatstva i blagostanja. Ova izdržljiva biljčica naziva se i "biljka misionara", jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu.

Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo (proleće i leto) možete je držati na terasi ili u bašti, ali s početkom jeseni potrebno ju je uneti, jer će niske temperature teško preživeti.
Za biljku Kineski dolar dobro je da ima što više svetlosti, ali nikako direktno sunce.

Ova zimzelena biljka može se razmnožavati semenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se odseku i stave u vodu dok ne puste duže korenje. Tada se presade u saksije sa kompostnom zemljom i sa puno rupica jer se zemlja između zalivanja mora osušiti.
Za vreme vrućih dana biljku treba zalivati često, kako joj se listovi ne bi "obesili", iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju.
Kineski dolar najbolje će uspeti na polusenovitom mestu, dobro je da ima što više svetlosti, ali nikako direktno sunce.
Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.
Po nekim istočnjačkim verovanjima jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke - i to uglavnom bujne i zelene, koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net