10 REŠENJA ZA BOL U VRATU

26.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 5243 | Autor: | 0

Akutne tegobe ublažavaju hladne obloge, hronične tople, a akupresuru može da primeni svako...


Oko 10% odrasle populacije oseća bolove u vratu u nekom trenutku života, a više od 65% iskusilo je ukočenost vrata. Najčešći uzroci bolova u vratu su loše mesto za spavanje/sedenje, predugo sedenje na istoj poziciji, preterano vežbanje i visok nivo stresa. Rešenje postoji: primenite neke od ovih 10 jednostavnih postupaka.

Za akutan bol: nanesite vrećicu za led
Stavite vrećicu od drobljenog leda ili smrznutog graška oko 15 minuta na delu gde je bol najizraženiji. Hladne vrećice su najefikasnije za akutan bol koji uključuje oticanje, jer pomažu da se smanji protok krvi sužavanjem krvnih sudova. Nemojte nanositi led direktno, uvek ga stavite u vrećicu ili krpu.

Za hroničan bol: koristite vlažnu toplotu
Zagrejte vrećice napunjene pirinčem, pšenicom ili nekim drugim zrnevljem u mikrotalasnoj rerni oko 2 minuta i prislonite je na zahvaćen deo. Držite 15 minuta. Za najbolje rezultate koristite ujutro nakon buđenja i pre vežbanja. Pomaže i topla kupka.

Kurkuma
Začinite hranu kurkumom ili uzmite čaj sa medom i kurkumom.

Hrana bogata vitaminom B12
Konzumiranje hrane bogate vitaminom B12 pomaže jer jača zaštitni sloj koji pokriva nerve, tako da oni manje reaguju na bol.

Vežba rotacije vrata
Prebacite glavu na levu stranu koliko god možete, zatim na desnu stranu. Učinite to 3 puta. Pomerajte glavu napred-nazad, takođe tri puta. Ponovite više puta u toku dana.

Vežba sa peškirom
Peškir smotan u rolnu stavite oko vrata, a krajeve držite rukama. Zabacite glavu nazad i pomerite bradu unazad prema vratu (ne prema grudima).
Povucite peškir malo oštrije unapred dok grčite mišiće vrata. Držite glavu u ovom položaj sve dok mišići ne počnu lagano da se umaraju.

Masaža
Posavetujte se s terapeutom za masažu. Masaža može učiniti čuda jer oslobađa mišiće spazma, čime se smanjuje upala i pruža udobnost.

Akupresura
4 akupresurne tačke za saniranje bolova u vratu:
Tačka "juan jing" - dobro rame: nalazi se na ramenu na prelazu u ruku. Nanesite pritisak pomoću prstiju ili palca u smeru dole. Masirajte područje 4-5 sekundi.
Tačka "vrata svesti":nalazi se na zadnjem delu vrata na sredini, u blizini dna lobanje. Koristite palac za masažu regije 4-5 sekundi.
Tačka "žong žu": nalazi se na nadlanici, između tetiva, u korenu malog i domalog prsta. Vršite pritisak na ovom području i masirajte ga 4-5 sekundi.
Tačka "gu": nalazi se između palca i kažiprsta. Pritisnite i masirajte 4-5 sekundi.

Odmor
Većina bolova u vratu javlja se zbog stresa uzrokovanog ponavljajućim radnjama, previše sedenja ispred kompjutera ili spavanja u nepravilnom položaju. Čim počnete da osećate bol, prestanete sa obavljanjem aktivnost koja ga je izazvala.

Promenite položaj spavanja
Spavanje na leđima najbolje je rešenje, nakon čega sledi spavanje na strani. Izbegavajte spavanje potrbuške. Nemojte koristiti više od jednog jastuka i nemojte koristiti debeli jastuk. Korišćenje posebnog ortopedskog jastuka je poželjno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem