MIGRENE IZAZIVAJU ANEMIJA, KOFEIN I NEDOVOLJAN UNOST TEČNOSTI

19.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 235 | Autor: | 0

Nekih uzroka glavobolje verovatno niste svesni. Zato pre nego što posegnete za lekovima pogledajte šta može da izazove migreneGlavobolje su jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Da biste ih lakše podneli neophodno je da znate šta ih izaziva.

"Nerešeni stres može doprineti glavobolji zato što se napetost javlja kada su mišići vrata i vlasišta napeti, a to može biti odgovor tela na stres i anksioznost. Ako vas često boli glava, pokušajte da raščistite da li ste pod velikim stresom i kako možete da ga se oslobodite", savetuje dr Suzan Hatčinson iz kalifornijskog Centra za migrene, i dodaje da kod ovog problema pomažu psihoterapijske terapije poput kognitivno-bihevioralne, jer oslobađaju od teskobnih misli.

Dehidracija takođe može da izazove glavobolju. Tačan razlog ove veze nije poznat, ali stručnjaci veruju da je suština u volumenu krvi koji se smanjuje kad ne dobijamo dovoljno vode.
Dehidracija se manifestuje kroz preterano žut urin, osećaj žeđi i suva usta. Osim što možete da povećate količinu vode koju unosite, možete jesti voće i povrće koje sadrži puno vode.

"Anemija je stanje u kojem crvena krvna zrnca nedostaju, a ozbiljnija anemija može da izazvoe glavobolju. Za lečenje se obratite lekaru i uradite analize koje će vam otkriti da li je reč o pravoj anemiji", kaže Hatčinson.

Preterivanje u konzumiranju tableta protiv bolova može da pogorša bol. Ovaj problem može se rešiti ako napravite drastičnu promenu u unošenju lekova ili tako što ćete porazgovarati s lekarom o alternativnim metodama.

Kofein takođe može da utiče na glavobolje jer sužava krvne sudove.
"Ako svakodnevno konzumirate pića s kofeinom, vaše telo se navikava i što ih više pijete, postajete sve više zavisni. Ako preskočite jedan dan, vaši krvni sudovi se ne sužavaju i može doći do glavobolje. Tako nastaje začarani krug i vi počinjete stalno da pijete kafu u želji da zaustavite glavobolje", kaže Hatčinson i savetuje da kofeinske napitke smanjite na maksimalno dva dnevno i tada nećete imati problem s glavoboljom. Ona takođe savetuje i da, ako želite da prestanete da pijete kafu, smanjujete unos malo po malo, dok se ne odviknete, umesto da prekinete odjednom.

Glavobolje mogu biti izazvane i problemima sa sinusima. U ovom slučaju je preporučljivo odmah posetiti lekara da biste lečenje upale započeli što pre.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net