AKO SU VAM RUKE HLADNE...

16.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 326 | Autor: | 0

Proverite tiroidu, krvnu sliku, ublažite stres


Dolaskom hladnih dana možda ćete ćešće osetiti da vam je hladno za prstima ili vam treba malo više vremena da se ugrejete kada uđete u kuću. Ipak, ako vam je hladno bez posebnog razloga, moguće je da vas muče neka ozbiljnija stanja.

Rajnaudov sindrom
Zbog ovog stanja, odnosno sužavanja malih arterijskih krvnih sudova u vrhovima prstiju, možda osećate hladnoću. Kako nastaje ova bolest nije poznato, a osim što se blaži oblici ublažavaju rukavicama i toplotom, prestanak pušenja takođe može da pomogne.

Poremećaj u radu tiroide
Osećaj hladnoće povezan je s hipotireozom, odnosno, usporenim radom tiroide, zbog čega se smanjuje stvaranje, izlučivanje i delovanje hormona. Budući da je tiroida poput termofora za telo, kod hipotireoze između ostalih simptoma pacijenti često navode da im je hladno. Hipotireoza, odnosno, smanjena funkcija štitne žlezde, može se javiti u bilo kojem životnom dobu, a posebno je česta kod starijih osoba.

Loša cirkulacija
Ovo je prvi razlog koji će većini ljudi pasti na pamet - hladno je na prstima ili stopalima jer je cirkulacija u telu loša. Ako srce ne može da pumpa krv kroz telo pravom brzinom, osetićete hladnoću u stopalima ili, trnjenje u prstima.
Obično do loše cirkulacije dolazi zbog loših životnih navika poput nezdrave hrane, pušenja i sedilačkog načina života, što na kraju može dovesti do puno ozbiljnijih stanja. Ako tome dodamo i stres, koji je danas gotovo neizbežan, uz povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi i šećernu bolest, stižemo do najvažnijih rizika za pojavu prerane ateroskleroze. Zato svakako posetite lekara ako duži period osećate hladnoću u ekstremitetima.

Anemija
Anemija se pojavljuje kada telo ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji su zaduženi da nose kiseonik kroz telo. Postoje različiti oblici anemije, a hladnoća je vrlo čest simptom uz dobro poznat umor.

Lekovi
Pojedini lekovi mogu suziti krvne sudove, posebno arterije, a kada se to dogodi moguće je da nuspojava bude čak i Rajnaudov sindrom. Hladnoća se javlja i kod primene lekova za regulaciju krvnog pritiska, a isti problem mogu izazvati i lekovi za kancerogene bolesti. U svakom slučaju razgovarajte s lekarom ako primetite simptome, a uzimate bilo kakve lekove.

Stres i anksioznost
Sigurno znate da stres negativno deluje na naš organizam, a sada na listu dodajte i hladnoću. Kada se telo bori s ekstremnom situacijom poput stresa, adrenalin izaziva sužavanje krvnih sudova u ekstremitetima pa ćete osetiti da vam je hladno na prstima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem