NAJBOLJA DIJETA U 2018: MEDITERANSKA

05.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 705 | Autor: | 0

8 najboljih dijeta u 2018, na prvom mestu i dalje je mediteranska, slede Weight Watchers, DASH, nordijska...


Mediteranska prehrana ponovo je proglašena najzdravijom ishranom na svetu, DASH dijeta najboljom za regulisanje dijabetesa, a MIND dijeta najboljom za sprečavanje demencije.

1. Mediteranska
Već drugu godinu zaredom mediteranska ishrana zauzela je prvo mesto u godišnjem US News & World Reportu u kojem stručnjaci za fitness i ishranu ocenjuju razne dijete.

Mediteranska ishrana hvaljena je zbog naglaska na biljnoj hrani, celovitim žitaricama, proteinima i maslinovom ulju. Takođe prva je i u kategorijama: najlakša dijeta za sprovođenje, najzdravija dijeta i najbolja dijeta za zdravlje srca.

Tipičan ručak u ovoj dijeti je salata od pasulja s paradajzom i krastavcima, feta sirom i svežim začinskim biljem uz čašu belog vina. Penelope Kruz tvrdi da se, zahvaljujući mediteranskoj ishrani, četiri meseca nakon što je rodila sina vratila na željenu težinu.

2. Weight Watchers
Weight Watchers (Posmatrači težine) nije dijeta već doživotni način ishrane. Njenom primenom mogu izgubiti do dva kilograma nedeljno, a kada se postigne ciljna težina, novi cilj je njeno održavanje. U ovoj dijeti ne broje se kalorije, već se primenjuje Freestyle program kojim se namirnice boduju na osnovu hranjive vrednosti.
Opra Vinfri mnogo je puta govorila da joj je WW pomogla da izgubi više od 18 kilograma i zadrži tu težinu, a glumica Kejt Hadson je proglašena najnovijim ambasadorom firme.

3. HMR dijeta
Dijeta za najveći gubitak kilograma, HMR je niskokaloričan plan ishrane koji se bazira na napicima koji su zamena za obrok. HMR program podstiče i fizičku aktivnost - barem 10 do 20 minuta pešačenja dnevno.

4. DASH dijeta
Najbolja dijeta za dijabetes - DASH je celoživotna ishrana osmišljena da bi se kontrolisao krvni pritisak. DASH dijeta podstiče smanjenje unosa natrijuma a povećanje konzumacije povrća, voća i nemasnih mlečnih proizvoda i umerene količine celovitih žitarica, ribe, živine i orašastih plodova.
Standardna DASH dijeta sugeriše ne više od 2300 miligrama natrijuma dnevno, ali korisnici mogu slediti opciju nižeg unosa natrijumaa s preporukom od 1500 miligrama. DASH dijeta sugeriše i fizičku aktivnost, kao na primer 150 minuta umerene telesne aktivnosti nedeljno.

5. Nordijska dijeta
Nordijska ishrana usklađuje tradicionalne prehrambene navike skandinavskih zemalja, poput Danske, Finske, Grenlanda, Islanda, Norveške i Švedske. Slična je mediteranskoj, a smatra se stilom života, a ne tradicionalnom dijetom. Sugeriše se uzimanje lokalno gajenih namirnica uz voće i povrće, celovite žitarice i plodove mora. Dijeta savetuje prekid unosa crvenog mesa, aditiva, konzervansa i prerađene hrane.

6 Orniševa dijeta
Za opšte zdravlje, ovu dijetu smislio je dr Din Orniš, profesor medicine na Univerzitetu Kalifornija. Cilj ovog režima ishrane varira od gubitka nekoliko kilograma do snižavanja krvnog pritiska. Sistem deli hranu na pet grupa, od ’najzdravijih’ (prva grupa) do ’najmanje zdravih’ (peta). Podstiče se uzimanje hrane bogate vlaknima, kao što su krompir i složeni ugljeni hidrati, poput pasulja. Iako je bazirana na hrani biljnog porekla, ovo nije veganska dijeta.
Dijeta takođe preporučuje vežbanje.

7. Za plodnost
Dijeta za buduće mame. U ishrani postoji 10 koraka, iako se žene podstiču da dodaju više koraka ako im to odgovara: Prvi podrazumijeva izbacivanje trans masti iz ishane, drugi konzumaciju više nezasićenih biljnih ulja, a treći je uvođenje više biljnih proteina i smanjenje životinjskih proteina itd.

8. MIND
Dijetu protiv demencije razvila je dr Marta Kler Moris, profesorika epidemiologije na Raš univerzitetu u Čikagu. Dijeta se bazira na mediteranskoj i DASH dijeti. Može se jesti hrana iz 10 grupa: prvenstveno zeleno lisnato povrće, pa ostalo povrće, orašasti plodovi, bobice, mahunarke, celovite žitarice, riba, živina, maslinovo ulje i vino. Namirnice koje treba izbjegavati su: crveno meso, margarin, sirevi i deserti i pržena ili brza hrana.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem