KOLIKO MOŽETE DA ČUVATE HRANU KOJU STE SPREMILI

02.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 423 | Autor: | 0

Opet ste preterali. Meso, salate, sirevi, pite, kolači... Koliko je bezbedno koristiti hranu koja je ostala nakon dočeka?


Svu preostalu hranu, čim vidite da ni gosti ni vi više nećete jesti, prebacite u frižider.

Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija.
Ribe i jela od ribe u frižideru mogu stajati tri do četiri dana.

Ako želite da sačuvate ribu, prvo je odvojite od kostiju.

Meso možete čuvati nešto duže - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama.
Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 stepeni, pa nije dobra ideja držati ga na balkonu ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može biti viša.

Ćuretina i šunka - uklonite meso s kostiju pa ga stavite u zamrzivač gde može stajati tri meseca. Na paketiće stavite datum kako biste se kasnije lakše snašli.

Sir
Mekane sireve umotajte masnim papirom, nikako plastičnom folijom, jer će tako trajati duže. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.

Umaci
Oni mogu biti opasni, posebno zbog međusobne kontaminacije (ako istom kašikom dodirujete meso pa onda umak).

Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza, ističe mikrobiolog dr Martin Goldberg sa Univerzitata Tenta, a prenosi Dejli mejl.

Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam škoditi, ali problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - zato najbolje pojesti krompir i jela sa krompiromu roku od dva dana.

Želite li ubiti moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati - samo jednom, na temperaturi iznad 60 stepeni oko 10 minuta.

Kolači
Rok za kremaste kolače je četiri dana u frižideru, dok oni prhki doista mogu trajati 20-ak dana. Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru navući vlagu.

Višak slatkiša možete staviti u zatvorenu posudu i zamrznuti. Tako neće izgubiti vlagu i biće kasnije ukusni.

Kolači s glazurom u zamrzivaču će trajati oko tri meseca, a suvi duže.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem