KAKO JE DEKINA KUHINJA „RAZBILA“ INTERNET

22.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 415 | Autor: | 0

Hit na mreži: regionalna kuhinja, a rekorde obara vremešni kuvar koji ukusne obroke priprema na improvizovanom ognjištu između dve opekeHit na internetu više nisu klasični kuvarski blogovi i vlogovi u kojima se tokom simulacije domaće atmosfere spremaju jela do u gram odmerenim sastojcima i minutima potrebnim za pečenje ili dinstanje. Rekorde gledanja, ali i lajkovanja, razbila je Dekina kuninja sa otvorenim ognjištem između dve opeke, bosonogim kuvarom koji ne sprema jela „za pet minuta“, a za jedan obrok pripremi više stotina prženica.

Glavni kuvar Dekine kuhinje ima sedamdeset i dve godine, zove se Narajana Redi i svi ga znaju samo kao Deku koji sa pomoćnicima sprema jela. I gledaju ga više od mnogih slavnih kuvara koji obroke pripremaju od luksuznih „organskih“ namirnica u sterilno opremljenim modernim kuhinjama, uz pomoć sve sile blendera, skupih noževa, egzotičnih namirnica, precenjenih začina i čupkanje začina iz saksije na stolu...

Kanal vodi Narajanov sin Srikant Redi, a otac i sin tvrde da imaju kapaciteta da dva puta nedeljno „podižu“ decu, jer Deka kuva u humanitarne svrhe. U početku je sam finasirao svoj rad ulažući lična sredstva, a sada kanal vodi i finansira humanitarna organizacija „Patreon“.

Na meniju Dekine kuhinje nalaze se jela poznata svima, poput pasti i pice, ali i tipična indijska. Ni veliki igrači nisu imuni na šarm Dekine kuhinje, pa se na ovom kanalu može videti kako se pravi pohovana piletina, „kao KFC“, oreo milkšejk, palačinke sa nutelom ili nudle „Magi“... Svaki recept je, naravno, obogaćen ličnim pečatom, u vidu tipično indijskih začina. I nezaobilaznih čili papričica koje idu u skoro u svako jelo.

Na jednom snimku, pre pripreme svima omiljenog italijanskog specijaliteta, deca, na pitanje da li vole picu, uglas odgovaraju: „ Da.“ Slededeće pitanje bilo je da li su je ikada probali, a odgovor je bio nepodeljeno jasan i glasan: „Ne.“ I onda na scenu stupa Deka da spremi picu za stotinu mališana i ispeče je na otvorenoj vatri, u ogromnom loncu, koji će se uz poklopac prekriven žarom pretvoriti u rernu na otvorenom.
Za sjaj u dečijim očima, Deka, uz pomoć tri verna druga, sprema i hamburgere, pitu sa jabukama, pastu, kokice, pomfrit, čips, krofne... Ali i piletinu sa karijem i druga tipično indijska jela u količini na kojoj bi mu pozavideli i mnogi veliki restorani.
U trenutku dok čitate ovaj tekst, broj pratilaca Dekinog kanala je nešto veći od tri i po miliona. I ima ih iz svih krajeva sveta. Snimaka (i recepata) ima oko stotinu i svaki je, do sada, prosečno pogledalo najmanje dva miliona gledalaca. Broj svakim danom raste, jer ko god je pogledao samo jedan Dekin recept, nastavio je da gleda i naredni.

Mnogi su pokušali da objasne eksploziju popularnosti bosonogog kuvara, koji sedi na zemlji kraj vatre dok se u kazanu krčka sos od paradajza, u drugom planu vide se razigrane koze, odnekud petao kukuriče, a pažljiv slušalac će u pozadini prepoznati i oglašavanje pauna...
Pravi odgovor ne zna niko, možda je ključ u šarmantnoj jednostavnosti prireme hrane bez žurbe, bez merenja u gram svakog sastojka. Možda u količini pripremljenih obroka i demonstraciji stare izreke da su blagoslovene mnoge ručice koje su neophodne da očiste, na primer, sto kilograma krompira ili razbiju dve hiljade jaja. Ili je ključ na kraju svakog videa kada umesto sjajno postavljenog tanjira, svećnjaka i platnenih salveta, koji čekaju goste u perfektno uređenoj trpezariji, hrana „odlazi“ u aluminijumske kutije i odvozi se u domove sa decom bez roditelja ili se deli beskućnicima.
Šta god da je motiv svakog posmatrača da prikovan za ekran posmatra desetominutno kuvanje stotinak kilograma patlidžana ili spremanje više od dve stotine krofni, svaki pregled recepta donosi, kroz reklame i donacije, još novca koji se koristi u humanitarne svrhe. A sponozora ima dovoljno da se akcija proširi i na nabavku knjiga, odeće, školskog pribora...
grandpa kitchen

Foto: Grandpakitchen

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem