PČELE SU PRIRODNI VAJARI

21.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 197 | Autor: | 0

U saradnji sa vrednim insektima, Aganeta Dajk pravi neobične skulpture i izlaže ih u renomiranim galerijama širom svetaSkulpture Aganete Dajk zadivljuju ne samo ljubitelje umetnosti, već i kustose čuvenih muzeja. Uz pomoć rojeva pčela, ova neobična umetnica pravi provokativne skulpture i mešovite instalacije koje plene svojom neobičnošću. "Imam milione saradnika", kaže Aganeta sa osmehom. "Dobro ih vodim."
Gospođa Dajk pravi skulptire i radi zajedno sa pčelarima oko osamnaest godina. Proces, koji može da traje godinama, podrazumeva postavljanje predmeta, poput cipela, skija ili kacige unutar košnice i iščekivanje šta će pčele napraviti od njih. Oblici koji se pojavljuju iz ove neobične tehnike uvek iznenađuju. “Podsećaju nas da smo privremeni u odnosu na Zemlju i procese u prirodi”, kaže Dajk. “Proces stvaranja tera nas na razmišljanje koliko smo ranjivi i obični.”

skulpture od voska
Pre nego što je 1991. započela svoj rad sa pčelama, Dajk je koristila i druge nekonvencionalne metode u stvaralaštvu.
Slučajnost da vidi život jednog pčelinjaka, navela ju je da iskoristi pčelinji vosak u umetnosti. Pčelar je na zidu okačio znak "Bee-Made Honey", koji joj se učinio da je izrezbaren od voska, ali je, u stvari, bio napravljen od kalupa koji je pčelar ubacio u košnicu. “Tada sam shvatila da su pčele vajari iz prirode i da želim da sarađujem s njima”, kaže ona.
Rad sa pčelarkom Fil Veldhejs dovela je do instalacije Biblioteka - unutrašnjost/spoljašnjost, tako što je torbe obložene voskom pretvarala u predmete nalik knjigama, koristeći samo nož.

Aganeta je mnogo naučila od pčela od kako je počela da radi sa njima: “Strpljenje, poštovanje, igranje i, naravno, rad.” Pčele su joj takođe pomogle da postane biolog i ekolog amater. “Kažu da 30-50% jestivih useva na svetu oprašuju pčele”, kaže ona, “Ako su ugrožene, i mi smo ugroženi.” Njen istraživački rad obuhvata saradnju sa pčelarima i entomolozima iz Engleske, Francuske i Holandije.
Instalacije Aganete Dajk predstavljene su na zatvorenim i otvorenim izložbama u Evropi i Sjedinjenim Državama, kao i širom Kanade. Februara 2007. dobila je Umetničku nagradu Manitobe, vrednu trideset hiljada dolara, a iste godine osvojila je i Nagradu za vizuelnu umetnost i umetnost u medjima koju dodeljuje guverner države, vrednu dvadeset i pet hiljada dolara. “To je potvrda da sam na pravom putu. Počastvovana sam”, rekla je tada.

skulpture od voska
Danas ovoj osamdesetogodišnjakinji često pomažu članovi porodice. Najstariji sin Ričard, i sam umetnik, sarađuje sa Aganetom tako što pravi zvučne snimke i digitalne zapise pčelinjih enterijera, dok kćerka Debora ažurira njenu veb stranicu. Mlađi sin Majkl izveštava je o pčelarstvu u Evropi i svetu. “Mi smo zaista složna porodica”, kaže Aganeta, “Uvek mi pomažu kad mi je potrebna pomoć u pčelinjaku.”
Nove skulpture upravo se izrađuju u nekoliko pčelinjaka.

skulpture od voska

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net