ZAŠTO BI TREBALO DA ZABORAVITE NA GRICKALICE

27.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 345 | Autor: | 0

Ako jedete u određeno vreme, verovatno ćete skinuti koji kilograma, i smanjiti rizik od metaboličkih bolesti, poput dijabetesaVećina ljudi ima tri obroka dnevno, ali mnogi između obroka nešto neprestano grickaju... Kako to utične na zdravlje?

Naše telo ima dva metabolička stanja: period kada ne jedemo i period nakon što smo jeli. Period nakon što smo uneli hranu je metabolički aktivno vreme, ali i vreme kada je aktivan imuni sistem. Kada jedemo, ne unosimo samo nutrijente, već je to signal i za imuni sistem.

Zapaljenje je normalan odgovor tela na infekciju ili povredu jer omogućava zaštitu od stresa. To znači da je svaki obrok za naš imuni sistem psihološki stres, koje smo, zbog grickanja, izloženi i po 16 sati dnevno, pa je telo u konstantnom antizapaljenskom stanju.

Četiri sata nakon obroka mikrobi iz creva i njihove komponente dospevaju u krvotok, kada se "uključuje" imuni sistem.

Tako]e, zbog namirnica koje jedemo, a koje sadrže dosta šećera i masti, naš imuni sistem mora napornije da radi.

Sve to čini da, zbog grickanja tokom celog dana, telo stalno bude izloženo nekoj vrsti zapaljenja, što se povezuje sa brojnim bolestima, uključujući i srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Za sada se ne zna kakav je konačan efekat toga što po ceo dan nešto grickamo, ali je jasno da je stanje konstantnog zapaljenja u telu najveći krivac za nezdravo starenje. Osim toga, ako imate tačno vreme kada jedete obroke, a ne žvaćete nešto po ceo dan, verovatno ćete skinuti koji kilograma, ali ćete smanjiti i rizik od metaboličkih bolesti, poput dijabetesa.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem