KAKAO MOŽE DA URAVNOTEŽI KRVNI PRITISAK

18.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1320 | Autor: | 0

Tamara Golubović, doktor mašinstva i nastavnik na Mašinskom fakultetu, savetuje kako da sačuvate srce i krvne sudoveTamara Golubović, doktor mašinstva i nastavnik na Mašinskom fakultetu, koja se uz naučni rad već godinama bavi i povezanošću hrane i zdravlja, objašnjava kako kakao čuva srce i krvne sudove.

Zbog čega je zdravo unositi kakao?
- Kakao, kada je od prave sorte i kada je na odgovrajući način procesiran, sadrži veliku količinu minerala i fitonutrijenata, od kojih su flavonoidi najpoznatiji. I ono što je važno, pravi kakao sadrži ove nutrijente u dovoljnoj količini u samo nekoliko kašika.
Kakao sadrži bakar, magnezijum, kalijum, mangan, hrom i cink, u količini koja zadovoljava 20-60% dnevnih potreba. Ovoliko različitih minerala u toj količini nije lako uneti prirodnim putem, čak ni sa mnogo voća i povrća, a kakao to omogućava sa samo dve, tri kašike dnevno.
Pored minerala, kakao sadrži flavonoide, za koje je naučno utvrđeno da pozitivno utiču na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da uravnoteži krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi, a ima i mnogih drugih pozitivnih efekata na pravilnu funkciju krvnih sudova i poboljšanje disfunkcije endotela. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao heart blood, smatrajući da kakao otvara srce i vraća nas u naše prirodno stanje. Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. I zato se smatra neizostavnim delom današnje stresne svakodnevnice.

Da li svaka vrsta kakaoa donosi boljitak?
- Ne. Svaki organski kakao ima vrednost. Ali kolika će ona biti, zavisi od kvaliteta i sorte kakaoa. Sva istraživanja o kakau većinom su rađena dok još nisu postale popularne njegove hibridne sorte. Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti kakaoa, ali potražnja u svetu rezultovala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti nižeg i klonova srednjeg kvaliteta. Ove sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza isti kvalitet kao autohtone sorte autentičnog, pravog kakaoa. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji i stoga mnogo više ih ima. Najtraženije i najcenjenije su sorte criollo poreklom iz Južne Amerike i arriba, isključivo iz Ekvadora, ali njihovu autentičnost nije lako proveriti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem