ZAŠTO JE POST DOBAR ZA ZDRAVLJE

09.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 634 | Autor: | 0

U vreme Božićnog posta najviše se jede meso ribe i ova promena u načinu ishrane ima mnoge zdravstvene koristi


Vreme je posta. Telu će prijati režim ishrane koji uključuje ribu. Evo zašto.
Riba se smatra univerzalnom namirnicom zato što sadrži belančevine visoke biološke vrednosti, vrlo malo masti, a obilje minerala i vitamina.

Bogataje vitaminima A, D i E, kao i vitaminima B kompleksa. Ovakav vitaminski sastav bitan je za regulaciju metabolizma.
Belančevine ribljeg porekla imaju dobar sastav aminokiselina i visok stepen iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu.
Odnos masti i belančevina u mesu riba je daleko povoljniji nego u mesu životinja.
Zavisno od vrste ribe, procenat belančevina se može kretati od 15% kod pastrmke, do 25% kod tunjevine.

Sušena riba je daleko bogatija belančevinama od sveže, a jedinstven slučaj je sušeni bakalar sa 80%, što ga svrstava u malu grupu namirnica sa ovako visokim procentom belančevina.

Klorijska vrednost ribljeg mesa zavisi prvenstveno od procentualnog sadržaja masti, pa tako meso oslića sadrži oko 15% masti, a meso jegulje čak i do 21%. Sa starošću ribe procenat masti se povećava.

Posebnu vrednost ribe čini obilje minerala koje sadrži njeno meso, a kojih nema u dovoljnoj količini u drugim vrstama namirnica: fosfor, kalcijum, jod (naročito kod morskih vrsta), fluor i magnezijum, kao iesencijalnih aminokiselina.

Šaran, vrlo često (posebno ako je jezerski, ili barski) miriše na mulj. Miris mulja se može odstraniti tako što će riba odstojati malo u blagom rastvoru sirćeta, ili, što je još bolje, što će jos živa riba odstojati u kadi, ili posudi u kojoj se menja voda oko 24 sata, pre nego što bude pripremljena. To je dovoljno da se riba „pročisti”, a ako je tovljena, izgubiće i malo masnoće, što će je svakako učiniti ukusnijom.
Riblje meso lako prima miris hemikalija. Smuđ, recimo, lako prima miris fenola i tada nije za upotrebu. Neugodan miris može ukazivati i da je riba poreklom iz zagađenih voda.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-18h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem