10 MINUTA DO DIJAGNOZE

07.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 385 | Autor: | 0

Univerzlalni test test za kancer detektuje oboljenje preko krvotoka pacijenta


Naučnici su razvili univerzalni test za kancer koji može da detektuje oboljenje preko krvotoka pacijenta, piše britanski Gardijan.
Zamišljeno je da test ne bude skup, a potencijalno oboljenje otkriva se iz tečnosti koja menja boje u prisustvu malignih ćelija koje se mogu nalaziti bilo gde u telu. I sve to za manje od deset minuta.
Ovaj test je još u razvojnoj fazi ali predstavlja radikalnu promenu u pristupu otkrivanja raka koji bi proces utvrđivanja oboljevanja od raka mogao da načini jednostavnom procedurom.
"Glavna prednost ove tehnike je što je jeftina i veoma laka za upotrebu, tako da bi se na klinikama vrlo lako usvojila u praksi", rekla je Laura Karaskosa, istraživač Kvinslend univerziteta.
Test ima nivo reakcije od 90 odsto, što znači da otkriva 90 od 100 slučajeva kancera, sa 10 odsto lažno pozitivnih.
Zamišljeno je da služi kao inicijalna provera za rak, dok bi doktori u slučaju pozitivnih rezultata pristupili preciznijim ispitivanjima.
"Naša tehnika je alat koji doktore može da in formiše da pacijent potencijalno ima rak, ali potrebne su podrobnije analize kako bi se identifikovala vrsta raka i faza u kojoj se nalazi", rekla je ona.
Ovaj univerzalni tekst ne bi mogao da precizira ni lokaciju ni veličinu tumora, ali bi doktorima dao brzi odgovor na pitanje da li pacinet ima rak.
“Ovaj test bi mofao da se koristi u kombinaciji sa drugim testovima i da postane alat za uspostavljanje dijagnoze koji bi mogao da uputi i na vrstu raka i fazu u kojoj se nalazi", rekla je Karakosa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem