VIŠE RIBE, ČOKOLADE I PASULJA, VIŠE PROGESTERONA

06.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 347 | Autor: | 0

Progesteron je važan ženski hormon koji igra ključnu ulogu u menstrualnom ciklusu, plodnosti i razvoju fetusa. Uravnotežite ga pravilnom ishranomOdržavanje visokih koncentracija progesterona je od suštinskog značaja za normalnu i zdravu trudnoću.
Neravnoteža u nivou progesterona povećava rizik od pobačaja, pojačava simptome PMS-a, utiče na disfunkciju štitaste žlezde, prekomernu težinu, fibrocistične grudi, nepravilni menstrualni ciklus, pa čak i neplodnost.
Pomozite sebi pravilnim izborom namirnica.

Masne ribe
Ribe kao što su sardine i losos sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su ključne tokom faze ovulacije. One pomažu da se poboljša plodnost kroz poboljšanje protoka krvi u materici, podržavaju oslobađanje jajne ćelije iz folikula i poboljšanje kvaliteta jajne ćelije. Sardine i losos puni su proteina i magnezijuma, ključnih hranljivih materija u proizvodnji progesterona i održavanju hormonske ravnoteže.
Ako niste ljubitelj ribe, dobra zamena su semenke bundeve, orasi, spanać, crni pasulj i integralne žitarice.

Hrana bogata cinkom
Samo 15 mg cinka pomaže u poboljšanju ovulacije kod žena i testosterona kod muškaraca. Cink je takođe važan za proizvodnju odgovarajućih količina progesterona. Namirnice bogate cinkom su orasi, jaja, pšenične klice, mesni proizvodi, tamna čokolada, kozice, teletina, leblebije, pasulj i semenke bundeve i lubenice.

Hrana bogata vitaminom B
Grupa vitamina B i ostali pomoćni nutrienti su suštinski za održavanje optimalnog nivoa progesterona. Vitamini B pomažu degradaciji estrogena radi kontrole njegove količine i održavanja hormonske ravnoteže. Namirnice bogate vitaminom B, posebno dela B6 su žitarice, živina, mesni proizvodi, morski plodovi, pasulj, krompir, spanać, žitarice i banane. Cela zrna, posebno ovas, takođe sadrži vitamin E, koji pomaže u proizvodnji zdravih jajnih ćelija i sperme.

Voće i povrće bogato vitaminom C
U folikulu je pronađen visok nivo vitamina C, što pokazuje da ovaj vitamin takođe igra važnu ulogu u proizvodnji progesterona. Jedite puno kivija, paradajza, brokolija, paprika i druge hrane koja sadrži vitamin C - to pomaže u apsorpciji gvožđa iz žitarica i mahunarki.

Hrana bogata gvožđem
Gvožđe bi trebalo da bude nutrijent koji je najvažniji za žene. Posebno je važno kod žena koje imaju endometriozu ili vrlo obilna krvarenja. omene raspoloženja, zamor, nadimanje i grčevi.
Seme, zeleno lisnato povrće, riba i meso su namirnice bogate gvožđem i/ili proteinima.Seme, povrće i ribe takođe imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u promovisanju zdravog krvotoka i oslobađanju grčeva.


I još pogledajte:

CINK-Zn

330 RSD

MULTI B COMPLEX

290 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net