ZAŠTO S GODINAMA LAKŠE DOBIJAMO KILOGRAME?

AKTUELNO | Pregleda: 333 | Autor:

Glavni uzroci su smanjenje mišićne mase i hormoni, i nemaju baš mnogo veze sa hranom, objašnjava dr Karolin ApovijanS godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Zašto se s godinama lakše gojimo?
Odgovor zapravo nema veze s hranom i navikama u ishrani.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka, kaže dr Karolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.
Što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija ubrzava se oko 40. godine. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu "definisanu" mišićnu masu, našem telu će biti potrebno manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo, objašnjava dr Apovijan.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonske promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obveza.

Saveti dr Apovijan za sprečačvanje smanjenja mišićne mase:
1. Radite vežbe s tegovima barem dva puta nedeljno, povećavajući s vremenom i težinu i intenzitet vežbanja.
2. Naspavajte se, jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove.
3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i piletina, kao i biljni proizvodi poput tofua, mahunarki, leblebija, orašastog voća i semenki.
Važno je, takođe, ne preskakati obroke.
Najbolje je jesti često, i to male, ukusne obroke, koji sadrže proteine i vlakna. Jedete redovno, imaćete energije, metabolizam će raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom.

Komentari