ŠTA SE DESI AKO PRIMITE POGREŠNU KRVNU GRUPU?

09.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 258 | Autor: | 0

Kada transfuzija krvi neodgovarajuće grupe može da bude kobna?


Transfuzija krvi je prosta medicinska procedura koju lekari rutinski upotrebljavaju. Kao i svi drugi oblici lečenja, i transfuzija krvi primenjuje se samo onda kada je to zaista neophodno.

Krvna grupa je određena našim genima. Ona se nasleđuje od roditelja sa podjednakim uticajem majke i oca.
Crvena krvna zrnca - eritrociti su spolja obloženi različitim materijama (proteinima, ugljenim hidratima, glikoproteinima) koje se nazivaju antigeni.
Postoje tri glavna antigena, A, B i O, a moguće kombinacije krvnih grupa u zavisnosti od toga su A, B, AB i O.

Osobe koje imaju O ili "nultu" krvnu grupu su "univerzalni davaoci", jer ovu krvnu grupu mogu da primaju svi. A krvnu grupu mogu da primaju osobe koje imaju A i AB krvnu grupu, krvnu grupu B osobe koje imaju B i AB krvnu grupu.

Ali, AB krvnu grupu mogu da prime samo osobe koje je imaju, tako da je AB grupa "univerzalni primalac".

Važno je napomenuti i da osobe sa negativnim Rh faktorom mogu primati samo krv odgovarajuće krvne grupe sa negativnim Rh faktorom, dok osobe koje su Rh pozitivne mogu primati odgovarajuću krvnu grupu i sa negativnim i sa pozitivnim Rh faktorom.

Ako osoba koja ima O krvnu grupu primi bilo koju osim sopstvene, velika je verovatnoća da će doći do velike hemolitičke transfuzijske reakcije.

Ukoliko dođe do greške, i javi se hemolitička transfuzijska reakcija, imuni sistem primaoca napada ćelije donirane krvi, one se kidaju i raspadaju, oslobađaju se vrlo opasna jedinjenja i osoba se ozbiljno razboli.

Može da dođe do otkazivanja bubrega, prvo urin postaje crvenkast, a onda bubrezi sasvim prestaju da rade. Uz brojne komplikacije, osoba upada u stanje šoka i umire.

U slučajevima transfuzije pogrešne krvne grupe, smrtnost je izuzetno visoka ukoliko izostane hitno lečenje, a izražena je čak i ukoliko se reaguje odmah, piše "Mental Flos".

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net