8 ČINJENICA O KROMPIRU

05.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 409 | Autor: | 0

Od krompira se nećete ugojiti, ljubičasta varijanta stara je hiljadama godina, kora je bogata vlaknima i može se jesti, klice i zelene delove je potrebno odstraniti

Iako u svetu postoji mnogo vrsta krompira, u svakodnevnoj ishrani razlikujemo dve vrste, i to po boji kore – beli i crveni krompir. A jeste li probali plavi krompir?

1. Sve je popularniji “egzotičan” krompir plavoljubičaste boje. Reč je o staroj sorti koja se u uzgaja već hiljadama godina u Južnoj Americi. Plavoljubičasta boja potiče od biljnog pigmenta antocijanina koji se ubraja u grupu fitonutrijenata nazvanu flavonoidi. Antocijanin daje biljkama crvenu, ljubičastu ili plavu boju (npr. ima ga u borovnicama, višnjama, kupinama, brusnicama, jagodama…) i snažan je antioksidans koji sprečava oštećenje ćelija i deluje protivupalno.
Plavi krompir pri kuvanju ili pečenju ne gubi boju nego je samo neznatno menja, a ukus mu je sličan kao i kod klasičnih vrsta krompira.

2. Krompir je bogat vitaminom C, kao i vitaminom B6 (piridoksin) i vitaminom K, a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcijuma, mangana… Krompir takođe sadrži visokokvalitetni skrob, belančevine i prehrambena vlakna.

3. Krompirova kora je koncentrovan izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranljivih materija. Zato, ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se da ga jedete s korom. U narodnoj medicini, od krompirove kore priprema se čaj koji se koristi u lečenju tumora.

4. Krompir se ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne telesne težine. Problem je u tome kako se krompir priprema – kalorije dobija dodavanjem masnoća i prženjem.

5. Smatra se da je krompir najhranljiviji i najlekovitiji ako je kuvan ili pečen u ljusci bez dodavanja masnoća.Ako ljuštite krompir, preporučuje se 10-minutno kuvanje na pari (isecite ga na kockice veličine 12 milimetara), a ne kuvanje u vodi jer tako gubi mnogo hranjivih materija.

6. Ako se krompir čuva predugo ili ako se ne čuva u prikladnim uslovima, može dobiti zelenu boju ili početi da klija.Ove promene uzrokuje nakupljanje solanina, otrovna alkaloidnog jedinjenja koji ne samo što menja ukus krompira nego je štetan za zdravlje – može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proliv, tegobe s disanjem i krvotokom.

7. Krompir se ne sme čuvati u frižideru jer će dobiti nepoželjan ukus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage u frižideru.
Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu kesu i čuvajte ga na svežem i tamnom mestu. Čuvajte ga od svetlosti da ne pozeleni. Važno je i da se čuva dalje od luka, jer će gasovi koje emituju ove vrste povrća prouzrokovati kvarenje i jednog i drugog. Često ga proveravajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo uticati na kvalitet ostalog krompira.

8. Krompir operite i isecite neposredno pre pripremanja da pri dodiru s vazduhom ne promeni boju. Ako ne možete da spremate krompir odmah nakon što ste ga isekli, stavite ga u posudu s hladnom vodom u kojoj je malo limunovog soka (1 kašika liumnovog soka na 2 šoljice vode). Tako “meso” krompira neće potamneti i tokom kuvanja će sačuvati oblik.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem