KOLIKO SARMA MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU ILI ZAMRZIVAČU?

AKTUELNO | Pregleda: 480 | Autor:

Izbegnite trovanje pravilnim čuvanjem svima omiljenog specijaliteta


Zima je nezamisliva bez sarme, a njih obično skuvamo više, pa podgrevamo ili stavimo u zamrzivač. Zbog toga smo pitali nutricionistu kako i koliko smemo da je čuvamo.
Sarme u frižideru mogu da ostanu sveže do nedelju dana, a u slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vreme, dobro rešenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže 3 do 4 meseca.
Mada su sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa ukusnija kada se više puta podgrevaju, mogu dugo da stoje samo ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava.
Jela koja kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što su podvarak i svadbarski kupus, treba podgrevati samo u količini koju mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrevanjem gubi nutritivnu vrednost.
Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri meseca. Pre zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdeliti u porcije. Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati.Komentari