HRABRA PČELARKA ALERGIČNA NA UBOD PČELE

01.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 269 | Autor: | 0

Živanka Stevanović Rajka uživa dok radi sa pčelama, iako svakodnevno dovodi u opasnost svoje zdravlje


U nas je još uvek neobično da se žena bavi pčelarstvom, utoliko pre ukoliko je alergična na ubod pčele. Reč je o Živanki Stevanović Rajki koja već decenijama pravi i prodaje med i koja nije odustala od pčelarstva, čak i onda kada su joj rekli da samo jedan pčelinji ubod može da dovede njen život i zdravlje u opasnost.
Rajka živi i radi u selu Krušje, nadomak Aleksinca, tamo gde je carstvo prirode i zelenila i oaza tišine i mira.

– Svekar je davno počeo da se bavi pčelarstvom, ali kako ga godine stižu, posao je prešao na mene i supruga. Suprug ima stalan posao, pa sam ostala ja koja je najviše posvećena – započinje priču vredna Živanka, dodavši da njen početak u pčelarstvu nije bio nimalo lak.
– Nakon tri godine braka postala sam alergična na ubod pčele, tako da ne bih smela njime ni da se bavim. Međutim, prevazišla sam brzo strah. Naoružam se zaštitnim odelom i mirna sam. Posvetila sam se pčelama, i verujte mi – velika je ljubav u pitanju. Čitav proces pravljenja meda je predivan, ali ništa ne može da zameni trenutak kada otvorim košnicu i osetim onaj specifičan miris – objašnjava ona.
Ova hrabra i vesela pčelarka kaže da se zna šta prvo radi kada ustane – odmah poseže za medom, koji joj i tokom dana stoji na radnom stolu. Tako radi i čitava njena porodica. Kaže da ponekad više veruje u moć meda i prirodnih lekova nego u medicinu i da je i sama iskusila kako med u kombinaciji sa različitim biljkama može da izleči.

– Šta ima zdravije od meda? Svaki med je dobar, s tim što ima razlike između monoflornih i višeflornih medova. Recimo, livadski med ima više supstanci u sebi, samim tim je i zdraviji, dok se bagremov med pravi od jednog cveta i jednostavniji je, ali je odličan za starije ljude i decu do tri godine. Med je najbolje jesti drvenom kašičicom, to već svi znaju, iako nije obavezno – kaže nam pčelarka iz Krupnja, i otkriva svoja znanja o medu.
– Recimo, izuzetno je zdrava aronija u medu – to je čist oksidans i najbolji čistač krvnih sudova. Naravno, ne smemo zaboraviti ni kombinaciju propolisa i meda koja je doslovce ,magična, – ističe Rajka, a zanimljivo je da se bavi i lekovitim biljem, te da pravi različite kreme i meleme.

– Sama berem lekovito bilje, naša kuća u Krušju je poslednja u selu, a iza nas je prostranstvo i nepregledne livade. Ne može zdravije i čistije… Najnoviji melem koji sam napravila je melem od gaveza za zglobove. Veoma je dobra i mast od propolisa, odlična je kod posekotina, sinusa, upalnih procesa kože, za brže zarastanje rana – otkriva naša sagovornica.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem