ZAŠTO JE DOBRO ISTEZATI SE SVAKI DAN?

17.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 984 | Autor: | 0

Smanjićete šećer u krvi, uspešnije se boriti sa stesom, bolje se koncentrisati i umanjiti negativne posledice sedelačkog života


Istezanje celog tela jako je dobro, što zbog cirkulacije, što zbog sprečavanja povreda mišića. Bilo da se bavite sportom ili sedite po ceo dan u kancelariji zbog posla, uvrstite istezanje u vašu rutinu, bolje ćete se osećati i biti zdraviji.

Evo zašto je izuzetno važno istezati se svaki dan, u svakom slobodnom trenutku, a naročito ako sedite za kompjterskim stolom po više sati:

Bićete budniji i spremni za pokret
Ako vas je uhvatila popodnevna dremka, istezanje će vam vratiti energiju mnogo brže od kafe. Samo nekoliko minuta istezanja dovoljno je da vratite dobru cirkulaciju u celom telu, uključujući i mozak. Samim tim ćete se razbuditi i moći da nastavite da radite potpuno koncentrisani.

Vežbe će biti efikasnije
Kao što verovatno znate, istezanje je vrlo pažno pre početka vežbanja, ali i posle njega. Trening fleksibilnosti je nešto što mnogi izbegavaju, ali je realnost da istezanje zaista ima veliki uticaj na pokretljivost. Na primer, sa istezanjem biste mogli da čučnete dublje lii skočite više. Zato bi vežbanje sa svakim istezanjem bilo još bolje i efektivnije.

Možete smanjiti šećer u krvi
Vežbanje ima važnu funkciju u smanjenju i održavanju nivoa glukoze u krvi i ispostavlja se da i istezanje ima takav efekat. Istraživanje iz 2011. godine je uključilo odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2 i one sa predijabetesom. Oni su imali zadatak da se istežu 40 minuta pre konzumiranja slatkog pića, nakon kojeg im je meren nivo šećera u krvi. Rezultat je bio da su imali manje šećera od onih koji se nisu istezali.

Manje ćete se nervirati
Da li vaša ramena praktično “dodiruju” uši? Da li vas bole leđa? Istezanje može pomoći u smanjenju tenzije i fizičke i psihičke jer opušta zategnute mišiće i čini vas opuštenijim. Naravno, nikada ne treba forsirati istezanje, već sve pokrete izvoditi polako i opušteno. Ako vas nešto boli, to znači da se ne istežete kako treba!

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem