KO (NE) SME DA PIJE ASPIRIN

26.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 596 | Autor: | 0

Za nekog je spas, za drugog može da bude fatalan


Aspirin deluje protiv upala zbog čega ga često koriste pacijenti oboleli od artritisa. Daje se i pacijentima koji su imali infarkt ili šlog, kao i intevenciju poput ugradnje bajpasa ili neke kardiološke operacije kako bi se popravilo zdravlje srca. On smanjuje bol, skida temperaturu i može da razredi krv.
Neka istraživanja pokazuju da sprečava rak creva.
Zabrinutost se pojavila kada su se u poslednje vreme pojavile tvrdnje da aspirin nanosi više štete nego koristi. Sva ova istraživanja povezana su sa niskim dozama aspirina, 100mg dnevno, koje su date ljudima za koje se zna da nemaju srčana oboljenja, a upoređeni su rezultati sa onim pacijantima kojima su davane placebo pilule.
Ispostavilo se da aspirin nema benefite u sprečavanju srčanih problema već povećava rizik od krvarenja. Kod osoba starijih od 70 godina aspirin je dao lošije rezultate i čak povećao rizik za smrt od raka. Kod dijabetičara je smanjio rizik od srčanih smetnji za 12 odsto, ali je povećao šanse za ozbiljno krvarenje za 29 odsto.

Postoje neki problemi sa upotrebom ovog jeftinog leka.
Prema najnovijim istraživanjima, postoje kategorije ljudi koji ne bi smeli da koriste aspirin, jer mogu da im još više upropaste zdravlje.
Ako ste imali infarkt, ugrađen stent ili bajpas, jedan aspirin dnevno do kraja života može da spreči da opet doživite infarkt. Ovo se zove sekundarna prevencija i nema sumnje da aspirin koji biste uzimali svakog dana može da pomogne. Nastavite da uzimate aspirin i nemojte da stajete sve dok vam vaš lekar ne savetuje suprotno.

Ako imate više od 70 godina i nemate nikakvih problema sa srcem, nemojte da uzimate svakog dana aspirin. Preventivno uzimanje leka neće vam produžiti život. Nemojte ga uzimati kako biste sprečili rak.
U slučaju da imate dijabetes, ali nemate problema sa srcem, uzimanje aspirina može da poveća šanse da iskrvarite.

Aspirin nije za decu i nikada ne sme da se daje deci. 1970. aspirin Sent Džosefs za decu, koji je dolazio u formi za žvakanje sa ukusom pomorandže, povezan je sa retkom ali fatalnom bolesti kod dece koja je poznata kao Rejev sindrom.

Trenutno niko ne zna koja je doza neophodna kao prevencija, da li je to mala doza od 80 do 100mg ili regularna doza od 325mg.

Povremena upotreba aspirina kod odraslih je bezbedna ukoliko se on koristi da se skine temperatura, smanji bol ili neka druga neprijatnost.
Neophodna su dalja istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo kako i ko sme da koristi aspirin i preventivno i u okviru propisane terapije. Oprezno sa lekovima i nemojte ih uzimati na svoju ruku, uvek se konsultujte sa lekarom.
Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem