NAOČARE OTKRIVAJU ĆELIJE TUMORA

23.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 424 | Autor: | 0

Kopirajući vizuelni sistem leptira monarh, makedonski naučnik Viktor Gruev, osmislio način kako da hirurzi tokom operacije vide ćelije tumora


Makedonski naučnik sa univerziteta u Ilinoisu, Viktor Gruev, dizajnirao je specijalnu kameru uz čiju pomoć hirurzi tokom operacije mogu da vide ćelije tumora.

Ovaj pronalazak predstavlja revoluciju u svetskoj medicini jer omogućava precizno odstranjivanje samo obolelih ćelija, a da se pri tom ne dotiče zdravo tkivo.
Inspiraciju za ovu kameru dr Gruev je našao u vizuelnim sistemima životinja, a posebno ga je fascinirala vrsta malog morskog raka manis, koji ima složene oči sa nano ćelijama i izuzetno osetljivim senzorima za vid koji raspoznaju šesnaest različitih spektara boja.
Prvi senzor je dizajniran na osnovu vizuelnog sistema rakova manis, a drugi se zasniva na vizuelnom sistemu leptira monarh.
Viktor Gruev rođen je Ohridu, a sa 15 godina je putem razmene učenika otišao u Ameriku. Potom se vraća u Skoplje gde upisuje elektrotehniku, a na prvoj godini fakulteta ponovo odlazi u Ameriku gde nastavlja studije.
U SAD je završio dva fakulteta, elektrotehniku i medicinu i stekao doktorsku titulu. Na univerzitetu u Ilinoisu predaje oba predmeta.

- Pre osam godina saradnja sa grupom morskih biologa odvela me je na veliki koralni greben na ostrvu Lizard. Najviše su me fascinirali mali morski rakovi, koji imaju najsofisticiraniji vizuelni sistem u životinjskom svetu - objasnio je dr Gruev šta ga je inspirisalo da konstruiše kameru.
Dopunska dimenzija njihovog vizuelnog sistema je ta što oni mogu da razlikuju polarizacionu svetlost.
- Razvio sam kameru koja može da "vidi" polarizaciju svetlosti, a njeni senzori, napravljeni od raznih nanomaterijala kopiraju dizajn iz prirode. Kada sam sa mojim timom napravio kameru, počeli smo da je koristimo u medicini i tu smo došli do zanimljivog otkrića – napominje makedonski naučnik.

Senzori na kameri su nam omogućili da uočimo razliku između zdravih od kancerogenih ćelija, da proučimo mehaničke strukture ligamenata i tetiva i slično - objašnjava dr Viktor Gruev.

Ipak, najveću primenu ova kamera, velika svega jedan centimetar ima za otkrivanje kancerogenih ćelija. Kameru montiranu na naočare koriste dvojica hirurga tokom operacije.
- Moja kamera može da "vidi" gde su kancerogene ćelije jer su fluoroscentne i hirurg može tačno da ih odstrani. Do sada je najveći problem kod onkoloških operacija bio da se utvrdi dokle ide tumor i da li su kompletno hiruški odstranjene kancerogene ćelije - rekao je dr Gruev gostujući u Televiziji 24.
Njegova kamera je 1.000 puta osetljivija od bilo koje druge, a kada počne njena široka komercijalna upotreba, koštaće svega 200 dolara. U međuvremenu, dr Gruev je sa svojim timom napravio još novu verziju kamere, koja je hiljadu puta bolja i osetljivija od prethodne.
Na slici: dr Viktor Gruev (desno) sa kolegom Misaelom Garsijom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem