OTROVNE NAMIRNICE KOJE STIGURNO IMATE U KUHINJI

20.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1162 | Autor: | 0

Da li znate kada su krompir i paradajz opasni po život?


U kuhinji imate paradajz, krompir, tunjevinu ili indijski orah... Saznajte kada se od ovih namirnica možete otrovati.

1. Semenke voća
Semenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih semenki.

2. Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.

Muskatni oraščić
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan ceo oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.

Krompir
Glikoalkaloidi koji se nalaze u krompirovom lišću, stabljikama i klicama, mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase moglo da bude fatalno. Izbegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.

Bademi
Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po decu ta količina može biti čak i fatalna.

Paradajz
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i sa nezrelim zelenim paradajzom. Morali biste da konzumirate ogromnu količinu da bi posledice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako izbegnite jedenje lišća.

Tunjevina
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Američka administracija za kontrolu hrane i lekova preporučuje da deca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala verovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na nedeljnom nivou.

Indijski orah
Sirovi i ndijski orasi koje možete naći u supermarketu zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, hemikalija koja se takođe nalazi u otrovnom bršljanu. Ova hemikalija može dovesti do istih posledice kao otrovni bršljan ili otrovni hrast. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan rizikuju fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirov indijski orah.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem