HIT U SVETU: HLADNO VARENA KAFA

19.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 552 | Autor: | 0

Cold brew kafa ima blažu aromu i veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom


Hladno varena kafa (cold brew kafa) koja se priprema sa hladnom vodom, pojavila se prvo u Americi i za nekoliko godina postala prihvaćena širom sveta.
Ovakav način pripreme zabležen je oko 1600. godine kod moreplovaca iz Holandije, koji su sa hladnom vodom pripremali kafu na dugim putovanjima. Mornari iz Holandije su cold brew doneli do Istočne Azije, gde je ova kafa poznata i kao Kyoto kafa ili holandska kafa.
Hladna priprema kafe predstavlja proces u kojem se krupnije mlevena kafa potapa u hladnu vodu od 12 do 24 sata, kako bi se dobili koncentrisani ukusi i arome drugačiji u odnosu na pripremu sa toplom vodom.
Pošto je voda sa kafom odstojala, koncentrat se cedi kroz papirni filter ili gazu, a zatim služi.
Koncentrat može biti mešan sa toplom ili hladnom vodom, mlekomiili čokoladom, a može da stoji u frižideru nekoliko nedelja ili da se zamrzne.
Cold brew kafa ima veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom, pošto se u pripremi koristi veća količina kafe.
Zrna kafe sadrže niz sastojaka koji se rastvaraju na višim temperaturama, kao što su kofein, ulja i masne kiseline.
Priprema na nižoj temperaturi dovodi do smanjenja kiselosti. Hladno pripremljena kafa je oko 65 do 70 posto manje kisela od kafe pripremljene sa toplom vodom.
Nitro kafa još ne noviji trend u pripemi kafe: hladno varena kafa toči se sa azotom, a ovaj način serviranja postao je popularan 2012. godine. Dodavanjem nitrogena se dobija hladno, "svilenkasto" piće sa kremastom penom. Pošto se azot ne razlaže lako kao ugljen-dioksid u tečnosti, mehurići koji nastaju su manji, a kremast ukus intenzivniji. Ljubitelji ove vrste kafe najviše vole da je piju sa par kocki leda, dok neki dodaju mleko ili slatki sirup.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem