MILKŠEJKOVI NA CRNOJ LISTI - NEKI SADRŽE ČAK 39 KAŠIKA ŠEĆERA!

15.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 212 | Autor: | 0

Britanci žele da zabrane ekstremno kalorične slatke napitke


Aktivisti grupe koja se bori protiv preterane upotrebe šećera traže zabranu milkšejkova i takozvanih frikšejkova, koji imaju više od 300 kalorija.
Prema istraživanju koje je nedavno sprovedeno širom Velike Britanije, milkšejkovi koji se prodaju u restoranima i fast fud lokalima u ovoj zemlji sadrže enormne količine šećera i kalorija. Među najgorim su se pokazali popularni frikšejkovi koji sadrže čokoladne dodatke, slatkiše, šlag, pavlaku i razne umake...

Toby Carvery Unicorn Freakshake našao se na vrhu liste kaloričnih frikšejkova. Ovaj primamljivi napitak ima čak 39 kašika šećera ili 1.280 kalorija.

Ova količina kalorija je veća od polovine dnevno preporučene količine za odraslu osobu i šest puta veća od količine šećera koja je preporučena za decu od sedam do deset godina.

Konzumiranje jednog Unicorn Freakshakea ekvivalentno je konzumiranju više od četiri konzerve koka-kole dnevno.

Britanska zdravstvena fondacija izračunala je da bi prosečan 25-godišnjak trebalo da trči gotovo tri sata dnevno ili usisava kuću pet sati svakog dana da bi sagoreo kalorije koje popije u jednom napitku.

Aktivisti grupe Action on Sugar (Delovanje na šećer), koju čine nutricionisti zabrinuti za uticaj šećera na zdravlje, pozivaju na obeležavanje proizvoda s preteranim količinama kalorija i šećera.

Britanska vlada je već u pregovorima sa stručnjacima iz ove oblasti o načinu na koji bi se proizvodi mogli označavati.

"Ovi visokokalorični napici, ukoliko se svakodnevno konzumiraju, dovešće do preterane gojaznosti dece, a i zubi će stradati. Te mešavine hitno moramo svesti na vrednosti ispod 300 kalorija", kazao je Graham Mekgregor, jedan od članova grupe Action on Sugar i profesor kardiovaskularne medicine na londonskom Univerzitetu Kvin Meri.

Ukoliko se usvoje zahtevi grupe Action on Sugar, što će se vrlo verovatno i desiti, u ugostiteljskim objektima neće moći da se prodaju šejkovi koji imaju više od 300 kalorija, niti će takvi napici moći da se nalaze na policama supermarketa. Pored toga, svaki milkšejk, kao i drugi proizvodi s velikim količinama šećera i kalorija moraće da bude obeležen crvenom nalepnicom, odnosno upozorenjem na štetno delovanje na zdravlje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net