MRŠAVLJENJE GLADOVANJEM: ŠTA I KAKO

13.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1975 | Autor: | 0

Jelovnik ratnika, leangains ili jedi-stani-jedi, koji režim gubitka kilograma je najboljiDo danas je razvijeno više desetina varijacija dijete povremenim postom, a osnovna ideja je značajno smanjenje ili potpuno izbegavanje unosa hrane tokom perioda od 16 do 24 sata.
Nakon restriktivne faze, sledi od 8 do 24 sata normalnog energetskog unosa.
Sve verzije dijete povremenim postom dovode do gubitka kilograma i masnih naslaga, pomažu i u regulaciji nivoa šećera u krvi, usporavaju proces starenja i sprečavaju nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Najpoznatije dijete privremenog posta
Leangains (16/8) Ova dijeta, autora Martina Berkana, najpopularnija je metoda. Ideja je postiti tokom 14 sati (žene) odnosno 16 sati (muškarci) nakon čega sledi od 8 do 10 sati ’hranjenja’ tokom kojeg treba uzeti 3 obroka. Tokom posta dozvoljeno je konzumirati crnu kafu, dijetalne sokove i žvakati gume bez šećera. Najlakši način sprovođenja je postiti tokom noći i jutra preskakanjem doručka. Ishrana bi trebalo da sadrži visoki udeo proteina i zasniva se na namirnicama koje nisu procesuirane.
Tokom dana treninga vežba se natašte, a povećava unos ugljenih hidrata nakon treninga, dok u preostalim danima masti imaju prednost nad ugljenim hidratima.

Dijeta naizmeničnih dana (36/12) Džejms Džonson autor je dijete ’naizmeničnih dana’ čija osnovna premisa je restrikcija kalorija svaki drugi dan. Tokom ’normalnih’ dana trebalo bi se hraniti raznoliko i unositi 2000 kcal (žene) tj. 2500 kcal (muškarci), nakon čega sledi dan u kojem se unosi petina normalnog kalorijskog unosa (300 do 500 kcal). Autor dijete tvrdi da ovaj način ishrane ubrzava metabolizam i dovodi do značajnog gubitka kilograma.

Jedi-stani-jedi (Eat Stop Eat, 24 satni post, 1-2 puta nedeljno) Ideja iz koje stoji autor Brad Pilon je postiti 24 sata jednom ili dva puta u nedeljno, a ostatak nedelje jesti umereno i raznoliko, bez posebnih restrikcija što se tiče izbora namirnica. Dijeta je vrlo fleksibilna što se tiče izbora dana u kojem se posti, a tokom tih dana dozvoljen je unos napitaka sa minimumom kalorija. Redovno vežbanje, naročito vežbe izdržljivosti važan su deo programa.

Dijeta ratnika (20/4) Ključ dijete ratnika, koju je osmislio Ori Hofmekler, je smenjivanje 20 sati posta, u kojem se može jesti malo voća, povrća ili skroman proteinski obrok, sa 4 sata tokom kojih se jedu od 1 do 2 obilna obroka i to u večernjim satima. Tokom ta 4 sata važan je redosled konzumacije namirnica pa je tako važno započeti s povrćem, proteinima i mastima. U slučaju neutoljene gladi mogu se uzeti i ugljeni hidrati.

Brza dijeta (5:2 dana) - 2 dana smanjenog energetskog unosa Slična dijeti izmeničnih dana, brza dijeta zasniva se na 2 dana značajno smanjenog unosa hrane. Autori Mičel Mosli i Mimi Spenser tvrde da takav način ishrane tera organizam da troši masne naslage kao izvor energije. Jednostavan princip dijete nalaže da se 5 dana u nedelji jede normalno, dok se 2 dana kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od oko 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Važno je da dani posta nisu uzastopni.

Nauka o povremenom postu
Dugi niz godina naučnici istražuju koristi kalorijske restrikcije na zdravlje i dugovečnost. Međutim, istraživanja o učincima povremenog posta novijeg su datuma. Ideja je da se tokom posta, kada telo nema pristup hrani, smanjuje nivo glukoze. Samim tim smanjuje se i nivo insulina što za posledicu ima oksidaciju masti iz masnih naslaga.

Sama ideja nije bez potvrde, ali nažalost reč je o studijama na životinjama i ponekoj na ljudima, ali s ograničenim brojem ispitanika. Zbog toga bi rezultate treblo uzeti s dozom opreza

I još pogledajte:

SLIMFIT SIRUP

1053 RSD

EQUIGAL

650 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem