BILJKE ZA ZDRAV PANKREAS

12.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1152 | Autor: | 0

Zašto je dobro da uzimate preslicu, origano, neven, maslačak...


Pankreas proizvodi enzime za razgradnju masti i proteina i proizvodi insulin za regulaciju nivoa glukoze. Ako pankreas svoju funkciju ne obavlja kako treba, nutritivna jedinjenja iz hrane ne mogu na odgovarajući način da se apsorbuju.
Predstavljamo vam listu biljaka koje su dobre za pankreas.

Poljska preslica
Poljska preslica je odličan izvor silicijuma i može da pomogne u obnavljanju oštećenog tkiva iz koga može da se javi pankreatitis. Jedno istraživanje pokazalo je da ekstrakt poljske preslice može da reguliše nivo šećera u krvi i da obnovi pankreas.

Origano
U tradicionalnoj medicini origano se koristi za lečenje poremećaja, poput dijabetesa, jer sadrži visok udeo antioksidanata. Jedno istraživanje pokazalo je da origano pomaže u prevenciji hiperglikemije, što je veoma važno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 i imaju problema s održavanjem stabilnog nivoa šećera u krvi.

Povrće sprečava akutni pankreatitis
Švedski naučnici objavili su da ishrana bogata povrćem može da spreči akutni pankreatitis. Tokom jedanaestogodišnjeg istraživanja, prikupljeni su podaci od oko osamdeset hiljada odraslih ispitanika. Učesnici studije u proseku su jeli dve do dve i po porcije voća i povća dnevno. Pokazalo se da potrošnja voća nije bila u korelaciji sa razvojem akutnog pankreatitisa, dok je povećana potrošnja povrća (više od četiri obroka dnevno) smanjila za 44% rizik od akutnog pankreatitisa.

Šta da uzimate ako je nastupilo zapaljenje pankreasa
Neven
Istraživanja su pokazala da ekstrakt nevena ima protivupalna i antivirusna svojstva. Naučnici iz Španije ustanovili su da ekstrakt nevena može da podstakne oslobađanje limfocita. Isto tako, neven obnavlja tkivo pankreasa, a melemi mogu da pomognu kod suve kože.

Maslačak
Maslačak sprečava širenje kancerogenih ćelija. Jedno istraživanje je pokazalo da koren maslačka može da podstakne telo da se intenzivnije bori protiv ćelija raka, a pri tome da ne uništava zdrave ćelije. Čaj od maslačka može da podstakne čišćenje sistema za varenje i oporavak oštećenog tkiva pankreasa.

Slačica
Ova biljka je jedna od najboljih kada je u pitanju zdravlje pankreasa. Koren slačice stimuliše rad pankreasa i žuči i sluzokožu želuca u oslobađanju enzima i probavnih sokova pankreasa.

Sladić
Sladić se smatra odličnim za lečenje mnogih bolesti pankreasa. Vrlo često se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sladić ublažava bolove i otoke, najčešće simptome pankreatitisa.

Listovi masline
Ljudi su sve više svesni lekovitih moći listova masline. Oni podstiču cirkulaciju, čiste krv, smanjuju nivo slobodnih radikala i regulišu nivo krvnog pritiska. Listovi masline podstiču rad jetre, tiroide i pankreasa.
Listovi masline deluju na zapaljenje. Ublažavaju otoke i bolove od pankreatitisa. Oleinska kiselina, koja se nalazi u listovima masline, smanjuje nivo slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka kancerogenih ćelija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net