REČ TRAVARA: LAŽNE NADE DOVODE DO SUPROTNIH EFEKATA

AKTUELNO | Pregleda: 184 | Autor:

Goran Jukić, travar iz Valjeva, primećuje da je nagla popularizacija zdravog života donela mnogo dobrog, ali upozorava i na negativne strane korišćenja bilja „na svoju ruku”


Goran Jukić iz Valjeva bavi se sakupljanjem lekovitog bilja i pravljenjem čajeva više od dve decenije.
Za Magično bilje kaže da tokom godina raste interesovanje za biljne preparate, kao i da kupci često greše prilikom korišćenja preparata jer se prepuštaju lažnim nadama o delovanju samog čaja. Ovaj travar iz Valjeva podelio je sa nama koliko su zaista delotvorni pojedini čajevi, kapi i melemi, kao i zašto je važno živeti umereno.

Zašto ste počeli da se bavite sakupljanjem lekovitog bilja?
- Od rane mladosti interesovalo me je kako deluje lekovito bilje. Prva saznanja dobio sam od babe, kasnije od majke, međutim, školovanje sam nastavio u ekonomiji i marketingu. Ali sudbina je htela da pomažem drugu u plasmanu lekovitih preparata i tako sam neosetno ušao u svet lekovitog bilja, da bi poslednjih dvadeset i pet godina lekovito bilje bilo isključiva sfera mog interesovanja.

Od koga ste sve učili?
- Tokom godina usavršavao sam se iz knjiga, čitao naučna istraživanja, i mnogo usvojio od svojih korisnika. Moja deviza je da se uvek može nešto naučiti, ponekad i od onih od kojih to ne očekujemo. Treba uvek biti otvoren i slušati čoveka, bio on naučnik ili seljak iz zabačenog sela.

Gde tražite lekovito bilje i koje?
- Oslonio sam se na sakupljanje retkih biljaka i onih do koji je teško doći. Većinu trava sakupljam u valjevskom kraju i na okolnim planinama. Ostale biljke su sa Stare planine i sa Svrljških planina. Majčina dušica, mala mlečika, hajdučka trava, kantarion, žalfija i nana su biljke koje se najčešće koriste kao deo čajnih mešavina, a imaju široko dejstvo i ne mogu da odmognu, mogu samo da pomognu.

Svedoci smo popularizacije zdravog života, šta je to donelo travarima poput Vas?
- Nagla popularizacija zdravog života donela je mnogo dobrog, ali i lošeg, jer davanje lažnih nada dovodi do suprotnih efekata. Pristalica sam umerenog života bez preterivanja. Ako koristite nešto u većim količinama, ma kako to bilo zdravo, to može imati negativno dejstvo.

Koje kombinacije biljaka su se pokazale kao posebno delotvorne?
- Za sve kožne probleme odlično se pokazao melem od nevena, hajdučke trave, kamilice i lavande u prirodno ceđenom ulju. Određene biljne kapi veoma su efikasne kod problema sa masnoćom u krvi, kod tegoba sa želucem, rešavaju probleme sa cirkulacijom. Kapi nekad deluju brže i bolje od čajeva jer je aktivna materija bilja u njima jača.

Savet plus
Ne skraćujte vreme korišćenja čajeva
Da li je fitomedicina najdelotvornija kao preventiva i zašto?
- Što bi naš narod rekao, bolje sprečiti nego lečiti. Ono što sam svih ovih godina primetio, kao veliki problem kod korišćenja lekovitog bilja, jeste da korisnici hoće rezultate odmah ili odustaju čim im bude malo bolje. Međutim, na tome treba raditi da bi dalo rezultate. Moja poruka svim korisnicima čajeva od lekovitog bilja i biljnih preparata je da se pridržavaju uputstava koje dobiju i da samoinicijativno ne skraćuju ili produžavaju vreme korišćenja, ukoliko žele uspešno lečenje.

Komentari