Meditacija za početnike: Isprobajte ovu praksu koja će vam doneti mnoge zdravstvene blagodeti

by | 13.12.2023
Meditacija za početnike: Isprobajte ovu praksu koja će vam doneti mnoge zdravstvene blagodeti

Meditacija može čak izgledati prilično nejasna većini ljudi, ali zapravo može biti vrlo jednostavna. Ova praksa ima pozitivan efekat na mentalno, fizičko i emotivno zdravlje.

Šta je meditacija?

Mediticija znači baviti se mislima ili kontemplacijom ili razmišljanjem. Tako da možete redovno meditirati, a da toga niste ni svesni. Dokle god razmišljate ili se bavite mislima, praktikujete meditaciju. Meditacija je samo čin posmatranja i smirivanja svih misli i emocija koje se javljaju u nama. Meditacija ne samo da opušta nego donosi brojne zdravstvene prednosti.

Ne postoji ispravan ili pogrešan način za meditaciju. Dakle, ako ne sedite prekrštenih nogu i zatvorenih očiju, to ne odbacuje kako vaša praksa meditacije može da izgleda.

Meditacija za početnike

Može li svako da meditira? Da! Meditacija je čin pročišćavanja našeg nervnog sistema. Ne morate biti savršeni. Sve što treba da uradite je da udahnete i probate. Možda vam se sviđa, a možda i ne. Za početak, trebalo bi da odvojite samo nekoliko minuta jer je ovo iskustvo uvod:

  • Podesite tajmer na jedan ili dva minuta, ne više od pet za početak.
  • Pronađite udobno mesto za sedenje gde se osećate podržano. Može biti na stolici ili kauču, na podu ili na jastuku. Ako sedite na nečemu sa leđima, pomerite se napred tako da ga ne dodirujete. Ovo će vam pomoći da ostanete uspravni. (U stvari, kada počinjete, nemojte ležati jer možete zaspati).
  • Zatim, otvorenih ili zatvorenih očiju, obratite pažnju na svoje disanje. Gledajte kakav je osećaj dok dišete.
  • Obratite pažnju na temperaturu vazduha, kako se pluća pune i prazne, gde osećate dah. Ne brinite ako um odluta — u redu je! Čim primetite da luta, nežno ga povucite nazad. To su neke početničke osnove za meditaciju.
  • Kada se tajmer isključi, primetite kako se osećate, a zatim nastavite svoj dan.

Prednosti meditacije

Meditacija je smirujuća praksa. Takođe je usredsređenost da postanete jedno sa svojim mislima što vam neizbežno omogućava da se fokusirate i usavršite svoje unutrašnje misli. Ovo su samo neke prednosti:

  • Saosećajnost prema sebi i drugima
  • Smanjuje anksioznost
  • Poboljšava spavanje
  • Pomaže da budete srećniji
  • Pomoći će vam da se efikasnije da se nosite sa poteškoćama
  • Možda ćete dobiti više jasnoće u vezi sa svojim izborima.

Još nekoliko saveta za meditaciju…

Sada kada imate sve ove informacije, gde ćete meditirati? Pronalaženje najbolje lokacije za meditaciju je od suštinskog značaja za izvlačenje maksimuma iz iskustva. Morate da izaberete mesto koje će biti vaše utočište; negde gde možete osetiti krajnji mir i jedinstvo u sebi.

Takođe, udobnost je važna kada meditirate, pa je najbolje da sedite na krevetu prekrštenih nogu sa jastucima koji podržavaju ravan položaj kičme. Možete čak isprobati vođenu meditaciju. Jednostavno odvojite pet minuta iz svog dana da biste posvetili vreme sebi i pripremili se za dan može napraviti veliku razliku u vašem blagostanju.

Briga o sebi se svodi na brigu o svom mentalnom, fizičkom i emocionalnom zdravlju. Meditacija ima pozitivan efekat na sve tri ove oblasti. Dakle, izdvajanje vremena za meditaciju, čak i na samo nekoliko minuta, može biti od koristi za vaše zdravlje.

Čak i ako ne smatrate da je meditacija za vas, ako odlučite da duboko udahnete sa zatvorenim očima pet minuta kada se probudite ujutru, umesto da odmah skočite iz kreveta, vaše telo može da pripremi za dan koji je pred vama.

peterschreiber.media / gettyimages.com