BADEMI OTKLANJAJU NAPAD GORUŠICE

04.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 819 | Autor: | 0

Vodič za trudnice: koje suvo i koštunjavo voće je zdravo za ishranu buduće majke i razvoj bebe


Suvo voće zbog gubitka vode tokom procesa sušenja sadrži veću koncentraciju hranljivih materija čime omogućava da se manjim unosom obezbede dovoljne količine nutrijenata. Zato je idealno za svakoga, a naročito trudnice.
Suvo voće majci i bebi obezbeđuje potrebnu energiju i pomaže otklanjanje neprijatnih simptoma karakterističnih za drugo stanje poput mučnine, gorušice i visokog krvnog pritiska. Orašasto voće je značajan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana, kao i vitamina i minerala.
Kombinacija suvog i orašastog voća zadovoljava potrebe za esencijalnim hranljivim materijama kao što su:
Biljna vlakna – najbolja zaštita od konstipacije i hemoroida, čestih pratilaca trudnoće. Orašasto voće sa ljuspom (braon kožicom) je naročito bogato vlaknima a tu spadaju: orasi, bademi, lešnici i brazilski orasi. Suvo grožđe, kajsije, jabuke i urme takođe imaju značajan udeo vlakana u sebi.

Proteini – gradivni materijal koji je u potpunosti neophodan za rast i razvoj nerođene bebe. Suvo i orašasto voće, naročito bademi, orasi, pistaći i urme su dobar izvor proteina.

Gvožđe – pomaže telu da proizvodi krv i hemoglobin, koji obezbeđuju fetusu kiseonik. Suvo grožđe, jabuke, urme, orasi i godži bobice su bogat izvor gvožđa.

Bakar – ovaj mineral se u značajnoj količini nalazi u indijskom orahu, pistaćima i orasima. Kokosovo brašno obezbeđuje najveću količinu bakra a potom su to suve kajsije i urme. Bakar pospešuje bolju apsorpciju gvožđa i utiče na razvoj mozga.

Kalcijum, magnezijum i mangan – pravilan razvoj skeleta, mišića, nerava i ligamenata kod fetusa ne bi bio moguć bez unosa ova tri minerala. Sva tri se u većoj količini nalaze u suvom i orašastom voću.

Vitamini – vitamin E koji se nalazi u većoj količini u ovom voću, snižava rizik od preeklampsije.

Mere opreza
Kalorije – treba imati na umu da je orašasto voće bogato mastima a time i veoma kalorično.
Akrilamid – kada god je to moguće, birajte sušeno voće koje je prirodno sušeno na suncu i bez aditiva. Voće sušeno drugačije, može da sadrži akrilamid, otrov koji se formira u namirnicama usled duge termičke obrade.
Sumpor dioksid – ovaj konzervans se dodaje suvom voću radi boljeg izgleda. Može biti opasan po osobe koje su sklone alergijama.
Savet: Suvo i orašasto voće je dobar izbor za hitne situacije, kada niste kod kuće. Suvo voće predstavlja trenutno rešenje za iznenadnu glad ili pad šećera u krvi dok bademi otklanjaju napad gorušice. Zato nađite mesta za ovo voće u vašoj torbi i neometano uživajte u svakom danu drugog stanja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-19h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem