PROŠIRENE VENE: ZAŠTO NASTAJU I KAKO DA SEBI POMOGNETE

31.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 486 | Autor: | 0

Vežbe, vitamin C i elastične čarape prva su pomoć kod zadebljanih i nateklih vena


Istraživanja pokazuju da svaka peta žena i svaki šesti muškarac stariji od 18 godina imaju probleme sa venama. Vidljiva posledica toga su proširene vene - debele, plavkaste žile koje se naziru ispod kože na nogama.

Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može da postane varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To je zato jer stajanje i sedenje povećavaju pritisak u venama u donjem delu tela.
Varikozne vene se javljaju kod ljudi koji dugo stoje ili sede. Manjak vežbanja, trudnoća i sedenje sa prekrštenim nogama mogu dodatno da pojačaju problem.
Ako ne lečite vene pravilno, mogu se pojaviti komplikacije poput oticanja, bolova, svraba, grčeva i osećaj težine u nogama. Operativni zahvati su mogući, ali uvek je zdravije sprečiti takve probleme na vreme, nego ih lečiti.

Ishrana
Veliko olakšanje za vaše noge i sistem vena je normalna težina. Ako se mnogo krećete i bavite sportom, lakše ćete postići i održati normalnu težinu. Osim toga, dobro je paziti na ishranu. To znači da bi trebalo da imate uravnoteženu ishranu, jedete "laganu" hranu, sa malo masnoća i mnogo vitamina. Mnogo svežeg voća, povrća, više obroka sa ribom, a manje kobasica, masnog mesa i punomasnih sireva. Za vene su vrlo važni voće, povrće i žitarice. Na taj način ujedno pospešujete brže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Vitamin C pomaže u učvršćivanju zidova krvnih sudova.
Kako bi krv lakše tekla, trebalo bi da pijete minimum dva litra tečnosti dnevno. Takođe, trebalo bi da izbegavate preterano sunčanje, vruće kupke ili saunu.

Potpora za vene
Ako mnogo vremena provodite u avionu ili automobilu ili ako ste u drugom stanju, venama možete pomoći kompresijskim elastičnim čarapama.
Izbegavajte usku odeću koja onemogućava normalan protok krvi, ali i visoke potpetice. Isto tako dok sedite nemojte da stavljate nogu preko noge. Izbegavajte dizanje teških stvari kojim ćete dodatno pojačati pritisak u nogama.
Ukoliko povremeno osećate bolove u nogama ili vam one otiču, bilo bi dobro da odete na pregled.

Vežbanje umesto operacije
Najlakši način da izbegnete probleme sa venama je hodanje ili ležanje umesto sedenja ili stajanja. Mnogo vežbanja i gimnastika za noge pomoći će vašim venama da pospeše cirkulaciju. Dobro izgrađena muskulatura nogu pomaže učvršćivanju vena. Preporučuje se intenzivno vežbanje poput vožnje bicikla ili plivanja dva puta nedeljno po pola sata.
Kako bi rasteretili vene, podignite noge na jastuke kad god ste u prilici.

I još pogledajte:

VENOTAM

2490 RSD 1494 RSD

APIVEN

550 RSD

KAPILAR BALSAM

650 RSD

KAPILAR TABLETE 100 kom

1390 RSD 1150 RSD

KAPILAR TABLETE 200 kom

2390 RSD 1950 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net