ISHRANA BOGATA MESNIM PRERAĐEVINAMA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE

24.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 258 | Autor: | 0

Aditivi, zasićene masnoće, holesterol i vrste gvožđa koje se nalazi u životinjskim proteinima, smatraju se dokazanim uzročnicima kancera


Ishrana bogata mesnim prerađevinama već godinama se povezuje s karcinomima gušterače, prostate i creva. Istraživači sa Harvarda spisku su dodali i rak dojke.

Kod prerade mesa u hrenovke, salame, šunke, slanine itd. meso se soli, konzervira, fermentira, dimi ili usitnjava. Naučnici su ispitivali zdravstveno stanje žena koje su jele previše preradjevina, a pokazalo se da je kod njih rizik od pojave raka dojke za devet posto veći nego kod ostalih.

- Ranija istraživanja pokazala su da je rizik od raka povezan s većim unosom mesa, a nedavna analiza sugeriše da obrađeno meso dodatno povećava šansu za obolevanjem od raka dojke. Zato se smanjivanje konzumacije takvog mesa čini korisnim u prevenciji - rekla je dr Marijam Farvid, glavna autorka studije kojom je obuhvaćeno 13 ranije sprovedenih istraživanja na temu povezanosti mesa i raka.

Kroz ta istraživanja analizirano je ukupno 1.133.110 žena od kojih je njih 33.493 obolelo od raka dojke. Istraživači su proučili njihove prehrambene navike i pronašli veze između konzumacije mesa i većeg rizika od pojave raka dojke.

Stručnjaci sumnjaju da je to možda zbog aditiva koji se dodaju mesu kako bi imalo ružičastu boju, kao i zbog zasićenih masnoća, holesterola i vrste gvožđa koja se nalazi u životinjskim proteinima, prenosi Dejli mejl.
- U mnogim slučajevima rak je tragično neizbežan, ali ova studija ističe ono što smo godinama znaliL da rak nije uvek stvar genetike ili loše sreće - kazao je dr Dejvid Vajtman. On je dodao i da ljudi sami utiču na pojavu bolesti izborom namirnica koje će jesti i uopšte načina na koji će živeti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem